For mange år siden – det var i 1990’erne – havde jeg en underviser på universitet, der som feedback på en skriftlig opgave skrev noget i retning af det her til mig:

Dit sprog er slapt og upræcist!

Den sved og hang ved i årevis. Jeg var 22 og drømte om at blive forfatter. Så var det hårdt at høre en litterat og forsker sige sådan, om det jeg skrev. Hans ord blev en negativ sang, der kom til at spille på repeat i mit hoved. Selvom det er en god idé at lytte til kritik, og man selvfølgelig altid skal forsøge at blive bedre, så var det en bemærkning, der gjorde mere ondt end godt. Den fik mig til at tvivle på det, jeg skrev. På min fremtid. På mig selv.

De negative sange og den begrænsende tro

Den amerikanske forfatter Rachael O’Meara har i sin glimrende bog Pause et udtryk for denne type oplevelser. Hun kalder dem for begrænsende tro.

Begrænsende tro er der, hvor vi siger til os selv, at vi ikke kan, eller at det vi gerne vil, ikke kan lade sig gøre. At vi ikke er dygtige, kloge eller stærke nok. Det kommer måske fra den lærer, der engang sagde, at vi ikke kunne tegne eller lave matematik. Fra en uheldig bemærkning om vores fremtoning fra bordherren nytårsaften. Fra vores angst for fremtiden eller fra vores bekymringer over, hvad andre måtte tænke om os.

Lige meget hvor den begrænsende tro kommer fra, så risikerer den at blive til en af negativ sang inden i os – akkurat som min undervisers bemærkning om mit dårlige sprog blev det for mig. Det kan hæmme os, begrænse os i vores muligheder og forhindre os i at udfolde vores fulde potentiale.

Sæt en ny sang på

Imidlertid behøver vi ikke at lade den begrænsende tro tage over og styre vores liv. Vi kan erkende, at den er der, men vi kan sige det modsatte til os selv.

Jeg kan skrive!

Jeg er god til at tegne og god til at lave matematik!

Det jeg gerne vil, kan godt lade sig gøre.

Sig det til dig selv, Gentag det! Bliv ved, for det kan godt tage tid at få de negative sange til at forsvinde. Det har det også gjort for mig, men jeg har også lært, at når det lykkes, når den begrænsende tro, der handler om alt det, vi tror, vi ikke kan, forsvinder, så har det en stor styrke. Så lykkes vi, skaber positive forandringer, ikke bare for os selv, men også for andre mennesker, som vi kan hjælpe.

Lad 2019 blive året hvor du udfordrer din begrænsende tro. Lad det være året, hvor tingene lader sig gøre for dig.


Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening er nu på 43 biblioteker

Det har taget lidt længere tid end ventet, men den trykte version af bogen om slow living er nu ude på 43 biblioteker rundt om i landet, og der er flere på vej. På bibliotek.dk kan du se, om bogen er hjemme på dit lokale bibliotek. Du kan også låne bogen på e-reolen eller finde et godt tilbud på at købe den på saxo.com – se mere om bogen her.

Slow living bog

Tilmelding til Søndagslisten

Søndagslisten er 20 Skridts mailingliste, hvor jeg hver søndag morgen sender mine bedste tekster direkte til læsernes indbakke. Vil du tilmelde dig, eller kender du nogen, der gerne vil læse med, kan du skrive dig på via dette link.