Der er de mennesker, der følger strømmen. Dem, der gør lige præcis det, der forventes. De kan se, at der er nogle konventioner i samfundet, og så følger de dem.

Det er virkelig fornuftigt, og der er ikke noget i vejen med at følge strømmen. Det giver en god rytme i hverdagen. Arbejdsgivere og regnearkstyper kan virkelig godt lide folk, der følger konventionerne. Det er superfint alt sammen.

Så er der de andre. Dem, der ikke lige passer ind og følger strømmen, men som også er en del af det store samfundsfællesskab. Det kan være, at de har svært ved at leve op til arbejdsmarkedets krav om produktivitet og om at skrive helt vildt mange e-mails. Måske har de kroniske sygdomme, der gør det vanskeligt. Måske er de rockstjerner. Eller gartnere. Eller kunstnere, der har noget indeni, som brænder for at blive delt med verden.

De langsomme mennesker

Til denne gruppe hører der endnu en kategori. Det er dem, der sidder i toget eller til et middagsselskab, og udstråler en ro, der virker meget behagelig. Det er de der typer, som ikke er sådan til at hidse op. De råber ikke i trafikken, og de lader være med at skrive vrede, småtskårne kommentarer på Facebook. Man ser dem sidde uden en telefon i hånden, og der kan godt gå et par dage, hvor de ikke tjekker deres mail.

Vi kan kalde dem for de langsomme mennesker.

10 ting, langsomme mennesker gør anderledes

Langsomme mennesker er naturligvis ikke bedre end andre. De er fulde af fejl og uregelmæssigheder, for det er sådan, mennesker er. Men det er interessant, hvad de gør. Det er for eksempel det her:

1) De skynder sig ikke. Når folk løber efter metroen, står de stille, fordi de ved, at der altid kommer et nyt tog.

2) De lader folk tale ud, og de afbryder ikke.

3) De tænker ikke, at det er en kvalitet i sig selv, at det går hurtigt, når de skal lave eller spise mad.

4) De læser bøger for deres fornøjelses skyld, ikke fordi de skal ”bruge” dem til noget.

5) De fylder ikke deres kalender op med en masse aftaler. Tværtimod betragter de en blank kalender som en gave.

6) De tager ikke på en masse sightseeing, når de er på ferie. Til gengæld kan de tilbringe en eftermiddag på en bænk, hvor de betragter livet i en fremmed by. Måske falder de også i snak med folk.

7) De betragter internettet som en kilde til viden og information, ikke som tom og letbenet underholdning.

8) De ser deres venner til en aften med rødvin, brætspil og en snak om de gode ting i livet, gerne til ud på de små timer.

9) De tænker, at en proces har værdi i sig selv og ikke skal føre frem til noget. At det ikke er destinationen men rejsen i sig selv, der er det vigtige. Det handler om nuet, om at være fuldt til stede i øjeblikket.

10) De tilbringer lang tid ad gangen i naturen, så den ikke bare bliver en kortvarig adspredelse. De nyder årstidernes langsomme skiften. De lytter til dyrene og til vindens raslen i bladene.

Du kan også blive et langsomt menneske

Lyder det ikke meget rart? Som en tilværelse med mere ro på? Måske er det noget for dig?

Der er ingen af de 10 punkter herover, der er umulige. De kræver ingen særlige kompetencer, Man skal ikke være Supermand eller Batman. De koster ikke nogen penge (jo, måske punkt 6, men du kan også tage toget til din naboby og sætte dig på en bænk dér). Hvis du vil være et langsomt menneske, er det lige til at gå til.

Det er noget, du kan beslutte dig for.

Selv bestræber jeg mig på at være et langsomt menneske. Når jeg er langsom oplever jeg mere nærvær og fordybelse. Der er en følelse af ro og balance. Eller slet og ret: Jeg har det bedre, når jeg er langsom.

Det er selvfølgelig ikke altid, at det lykkes. Af og til får konventioner og kalendere skovlen under mig. Det er nok meget naturligt. Men bare det at jeg ved det: At langsomheden findes og er god for mig. At jeg kan bruge den som et pejlemærke. Det er værdifuldt. Med dette pejlemærke, kan jeg tage de små skridt, der fører mig i retning af et langsomt liv.

Det kan du også gøre. Du kan også blive et langsomt menneske. Det eneste, du skal, er at beslutte dig for det.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.