I dag får du tre bittesmå artikler. De handler på forskellige måder om at gå nye veje i tilværelsen. Jeg håber, de vil inspirere dig.

#1 Det bedste du kan gøre er at give op

”A winner never quits. A quitter never wins.”

Du har hørt de citater tusind gange før.

Jeg er totalt uenig! Det er noget vås.

Ok, hvis du er fodboldspiller eller professionel bokser, så giver de måske mening. Ellers ikke. I mange tilfælde er det omvendt. Noget af det bedste du kan gøre, er at give op.

Projektet, livsstilsændringen, intentionen, jobbet, det usunde parforhold.

Det er altid et forsøg værd. Det har en værdi, at du prøver. Men ikke for enhver pris, og ikke for tid og evighed. Fungerer det ikke, så giv op. Kom videre!

At give op er at lukke et kapitel i dit liv. Det er at åbne en ny bog. Det er at læse den første side og bevæge dig i nye, spændende retninger.

At give op er en frigørelse. Det er solen, der står op om morgenen. Din vej til en ny dag. At give op er at få nye ideer. Nyt liv.

Giv op lidt mere. Gør det lidt hurtigere. Rejs mod nye destinationer. Du kommer et bedre sted hen, hvis du har modet til at give op.

Hvad vil du give op i dag?

#2: Din selvkærligheds-sandwich

Lad os starte med at slå en vigtig ting fast:

At give dig selv kærlighed er ikke et egoistisk projekt.

For mange lyder det sådan. Nogen misforstår ordet og sætter lighedstegn mellem selvkærlighed og selvforkælelse, det sidste i sådan en betydning med at købe noget ”rart” til sig selv.

Det er ikke det, det handler om. Det er ikke et spørgsmål om at købe noget. Det er ikke, fordi du skal have flere ting, du kan fylde dit hjem, dit garderobeskab eller din telefon med.

Derimod er det et spørgsmål om at drage omsorg. Det er en måde, hvor du så at sige bringer dig selv i vater. Kun når du er det, i ro og balance, kan du være noget for andre.

Spørg derfor om du kan give dig selv tre kvarter hver dag. 45 minutter, hvor du giver dig selv ubetinget kærlighed.

Måske tænker du, at du har travlt, og det er helt umuligt at hive 45 sammenhængende minutter ud af dine dage? Så gør noget andet. Smør dig selv en kærligheds-sandwich, der består af 3 X 15 minutter. Kan du på den måde give dig selv et kvarter hver morgen, et kvarter midt på dagen og et kvarter hver aften? Så kan du måske gøre noget af det her:

15 minutter hver morgen

 • Skrive dagbog.
 • Sidde i stilhed med et krus morgenkaffe og kigge ud ad vinduet.
 • Læse en god bog eller i et spændende magasin.
 • Yoga.
 • Planlægge din dag i en Bullet Journal.

15 minutter hver middag

 • Gå en tur.
 • Meditere.
 • Ringe eller skrive til en ven, du ikke har talt med i nogen tid.
 • Læse tre digte.
 • Strække din krop ud.

15 minutter hver aften

 • Lytte til en godnathistorie for voksne i en lydbog.
 • Skrive en begejstrings-liste, hvor du skriver 5 ting, der gør dig begejstret lige nu.
 • Tage et varmt bad.
 • Vande blomster og plukke de visne blade.
 • Gøre det, du elsker. (Den hobby, du holder af, men som du bruger alt for lidt af din tid på).

Det er bare nogle forslag. Det er ikke så vigtigt, hvad du gør. Det, der er vigtigt, er, at du gør noget, der er kærligt over for dig selv. Du føler ro, bliver gladere og får overskud til at være mere for andre. Hvis du giver dig selv lov til at gå ombord i sådan en sandwich med tre lag på 15 minutter hver dag, kan det gøre en forskel. Det kan hjælpe dig til nye retninger, andre steder i tilværelsen.

#3: Hvad vil det sige ”at leve af?”

I sommeren 2014 sagde jeg et fuldtidsjob op for i stedet at bruge min tid på at skrive, holde foredrag, freelance-undervise nogle dage om måneden – og for bare i det hele taget at have lidt mindre travlt og tage den lidt mere med ro.

I den forbindelse er der et spørgsmål, jeg ofte får:

Kan du leve af det?

Det korte svar er ja. Det lidt længere svar er mere nuanceret. For hvad vil det sige at ”leve af”?

Er det at tjene 15.000,- om måneden? 25.000,- om måneden). 35.000,-? Mere? Blive millionær?

Der er ikke nogen facitliste. Ikke noget sted, hvor du kan slå op, hvad det kræver at ”leve af noget”.

Jeg har en god ven. Han er utrolig begavet og talentfuld, langt mere end jeg er. Når vi mødes, gerne over et par velvoksne fadøl, taler vi ofte om at skrive, kreative processer, om at have tiden til at gøre det, man brænder for, og gerne leve af det.

Min ven har et fuldtidsjob. Det er krævende, fuldt af ansvar, og han tjener 75.000,- om måneden plus pension. Han fortæller mig, at hvis han skal sige sit job op og leve af sit kreative arbejde, bliver han nødt til at tjene det samme, som han gør i sit nuværende job.

Find din M.M.I.

Jeg ved ikke, hvad svaret er, men jeg ved, at det bliver meget sværere at lykkes med et frit og fleksibelt arbejdsliv, hvis du stiller så høje krav til din indtægt. Uanset om du drømmer om at åbne en café, leve af at sælge din keramik eller gerne vil være freelancer, er princippet det samme. Jo mindre, du kan klare dig for, jo større er sandsynligheden for, at du lykkes. Jo friere er du.

Derfor: Vil du en ny retning i tilværelsen, så start ikke med at lave en smart hjemmeside. Blæs det ikke ud på de sociale medier. Vent med at åbne virksomhedskontoen og trykke visitkort. Start med at se på dine udgifter. Få dem så langt ned som muligt. Find din M.M.I. Det er din Mindst Mulige Indkomst.

Start med den. Gør det enkelt. Gør det billigt. Så vil du kunne forandre meget mere. For dig selv. For andre. For verden.


Foto: Emilie Haut

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.