Ved du, hvad der er en af de bedste følelser i verden?

Det er den følelse, der opstår, når man opdager, at man ikke er alene. Når man finder ud af, at der er andre, der tumler med de samme bekymringer, udfordringer og spekulationer, som man selv gør. At man ikke er en isoleret ø, men der er mennesker af kød og blod, der har nogle af de samme vinkler på livet, som man selv har.

Og er der noget, der kan gøre følelsen af ikke at være alene endnu bedre?

Det er, når man finder ud af, at en af verdenshistoriens største filosoffer boksede med meget af det samme, som man selv gør.

Derfor blev jeg helt glad indeni, da jeg forleden stødte på denne fine side med citater af Søren Kierkegaard. Nogle af citaterne, som det berømte om, at livet forstås baglæns, men må leves forlæns, kendte jeg i forvejen, mens andre var helt nye for mig. Da jeg så citaterne, tænkte jeg: ”Jamen, det er jo mig, det dér.” ”Hov, det handler i virkeligheden om slow living, selvom man nok kaldte det noget andet dengang…” Eller ”det passer jo fuldstændig på det 21. århundrede.”

Måske har du det på samme måde? Måske kan citaterne herunder inspirere dig? Måske kan de hjælpe dig til at sige til dig selv, at det er okay at tage den med ro?

1) Søren Kierkegaard om travlhed

Af alle latterlige Ting forekommer det mig at være det allerlatterligste at have travlt.

Af Enten – Eller, Diapsalmat, København 1843.

Jeg er SÅ enig. At have travlt er i bund og grund latterligt. At skynde sig gennem livet i stedet for at stoppe op, lytte til fuglene, se på himlen over Amager eller tage sig tid til en dyb samtale med en god ven, er ufrugtbart. Det gør os ikke bare stressede. Det gør os mere ulykkelige. Tak til Kierkegaard for at minde os om det tåbelige i at have travlt.

2) Søren Kierkegaard om ikke at ligge under for andres forventninger

Det Store er ikke at være Dette eller Hiint; men at være sig selv, og dette kan ethvert Menneske, naar han vil det.

Fra Af Enten – Eller. Et Livs-Fragment, 1843.

Den her er næsten mere relevant i 2020, end den var i 1843. Det er som om, at vi hele tiden skal være noget. Vi skal vise os selv og vores liv frem på de sociale medier, som om livet er en konkurrence i at sole os i andres beundring. Kierkegaard gør os i dette citat opmærksomme på, at det ikke er sådan, vi bliver hele mennesker. Det er ikke på den måde, at vi finder ro. Det gør vi kun, når vi tør være os selv; som de uperfekte, nuancerede væsener, vi er.

3) Søren Kierkegaard om ikke at hænge sig i fortiden

Hvad er det Umagen værd at erindre det Forbigangne, der ikke kan blive et Nærværende?

Af Frygt og Bæven. Dialektisk Lyrik. 1843.

Hvor tit er det ikke, at vi hænger os i fortiden? Hvor ofte går vi ikke og ruger over noget, der er sket? Hvor mange gange lader vi ikke vores hoveder fylde af bekymringer og frustrationer over noget, som vi ikke kan gøre om? Som ligger i fortiden, men som vi ikke kan påvirke i nutiden? For mit eget vedkommende kan jeg klart sige, at jeg har gjort det alt for ofte. Vi må gerne dvæle ved minder, og melankoli kan være en smuk følelse, men Kierkegaard har ret. Det er ikke umagen værd at hænge os negativt i det, der hviler i fortiden.

4. Søren Kierkegaard om ikke lige at være i tip-top-form og overskudsagtig

Jeg gider slet ikke. Jeg gider ikke ride, det er for stærk en Bevægelse; jeg gider ikke gaae, det er for anstrængende; jeg gider ikke lægge mig ned; thi enten skulde jeg blive liggende, og det gider jeg ikke, eller jeg skulde reise mig op igjen, og det gider jeg heller ikke. Summa Summarum jeg gider slet ikke.

Af Enten – Eller, Diapsalmata, 1843.

YES, tænkte jeg. Det er mig på grå og våde januardage. På de dage, hvor man ikke længere husker, hvornår solen sidst var fremme, og hvor mængden af det, der ligger foran en, virker helt uoverskuelig. Det her citat fortæller mig, at det er okay at have det sådan. Det er måske ligefrem naturligt. Det skal vi ikke slå os selv oven i hovedet med, tværtimod kan der ligefrem komme noget godt ud af at dovne den.

5. Søren Kierkegaard om den daglige vane, der kan gøre hele forskellen

Tab for Alt ikke Lysten til at gaae: jeg gaaer mig hver Dag det daglige Velbefindende til og gaaer fra enhver Sygdom; jeg har gaaet mig mine bedste Tanker til, og jeg kjender ingen Tanke saa tung, at man jo ikke [kan] gaae fra den. Selv om man gik saaledes efter sit Helbred, at dette bestandigt var een Station forud – jeg vilde dog sige: gaae! … Naar man saaledes bliver ved at gaae, saa gaaer det nok.

Kierkegaard i et brev til sin svigerinde Henriette (Jette) Kierkegaard (1847).

Til sidst peger Søren Kierkegaard så også på en af mine absolutte yndlingsrutiner, når det gælder de daglige vaner: Nemlig det at gå en tur hver dag. At komme ud i den friske luft, tage et skridt ad gangen og mærke jorden under vores fødder, var både i 1847 og i dag noget af det bedste, vi kan gøre for os selv. Det hjælper ikke bare på vores fysiske sundhed, men i høj grad også på vores mentale sundhed. At gå hver dag er en af to daglige vaner, som jeg sværger til, når jeg skal have ro i hovedet og tankerne på plads. Jeg kan godt lide Kierkegaards tilgang. Så længe vi kan gå, så skal det nok gå alt sammen.

Sådan kan du bruge Søren Kierkegaard

Prøv at reflektere lidt over de fem citater. Skriv dem gerne ned og hæng dem op på dit køleskab eller et andet synligt sted i dit hjem. Brug dem som en ledestjerne, der minder dig om, at du står på skuldrene af andre. At dine tanker ikke er unormale, men at de har været der, lige så længe der var mennesker. At du spiller på samme hold som danmarkshistoriens største tænker.

Det tror jeg kan give noget ro. Det gav i hvert fald mig noget ro at opleve det her fællesskab med et menneske, der levede flere hundrede år før mig. Mon ikke det kan give dig det samme?


Lån e-bøger og lydbøger gratis på eReolen

Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening

Her er en lettilgængelig håndbog til dig, der vil leve langsomt og enkelt. Du får en introduktion til den verdensomspændende langsombevægelse og et væld af praktiske tips til slow living. Bogen kan lånes både som e-bog og lydbog.

Slow living bog


Livseksperimenter

Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv

Denne bog giver dig motivation og praktiske tips til at gå en anden vej i tilværelsen. Dermed får du inspiration til at begynde igen og leve et liv med mening, kreativitet og balance.

ChatGPT bog

100 ideer til ChatGPT som personlig coach

En inspirerende håndbog, der ikke er en manual til at lade kunstig intelligens tage styringen i dit liv, men som inviterer dig ind i et frugtbart samarbejde med teknologien. Du får et univers af konkrete muligheder, mens du samtidig respekterer grænserne mellem maskine og menneske.


Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.