En af mine yndlings-fagbogs-forfattere er Malcolm Gladwell. Han er en småexcentrisk canadier, der kan det der med at få research, faglighed og en underholdende tekst til at flyde naturligt sammen. For nylig har jeg læst en af hans mest berømte bøger, Afvigerne – Historien om succes, og i dag viderebringer jeg bogens vigtigste pointer til dig. Selv tænker jeg, at der er en del gode ting at tage med.

”Afvigerne” handler om, hvad det er for nogle faktorer, der fører til, at nogen eller noget har succes. Nu er jeg ikke selv den store succesrytter (succes fører ofte besvær i form af mails, bogføring og telefonopkald med sig), men det er alligevel interessant at udforske, hvad det er, der kan føre til succes. Nogle af Gladwells konklusioner – især om at der langt fra er en sammenhæng mellem succes og hårdt arbejde – er jeg ret glad for.

I bogen har Malcolm Gladwell det grundlæggende argument, at succes ofte er et resultat af en kombination af beslutsomhed, held og kultur og ikke udelukkende af talent eller arbejdsmoral.

Det magiske vendepunkt

Gladwell giver en introduktion til det, han kalder ”the tipping point” – som han i øvrigt har skrevet en hel bog om – der beskriver, hvordan et enkelt punkt eller ændring kan føre til en pludselig ændring i samfundstendenser eller menneskelig adfærd. Tænk for eksempel på hvordan fremkomsten af coronavirus i vinteren 2020 blev et pludseligt vendepunkt med store konsekvenser. I den mere positive ende bruger Gladwell begrebet til at vise, hvordan enkle handlinger kan få enorm betydning for samfundet og også resultere i stor succes.

Den succes er så, ifølge bogen, ikke nødvendigvis et direkte resultat af hårdt arbejde og stor indsats. Ofte skyldes det snarere menneskers netværk og deres evne til at drage fordel af deres omgivelser og den kultur, de er en del af. Gladwell viser også, at det i nogle tilfælde er samfundets strukturer, der enten støtter eller hindrer mennesker i at opnå succes.

Hvad er en afviger?

Det knytter han sammen med begrebet ”afviger”, som han definerer som en unormalt succesfuld person. Her er pointen, at de fleste unormalt succesfulde ikke er det, fordi de har et enestående talent eller arbejder meget hårdt, men fordi de favner kombinationen af beslutsomhed, held og kultur.

Dermed giver bogen et mere holistisk syn på begrebet succes. Der er mange faktorer, der spiller ind i vores liv og på vores muligheder. Det er ikke et spørgsmål om blot at arbejde mere for at opnå succes. Den konklusion finder jeg opmuntrende, især i en tid hvor det politiske establishment siger, at ”mere arbejde” er svaret på næsten alle tænkelige udfordringer.

5 ideer til dig fra bogen ”Afvigerne”

Spørgsmålet er selvfølgelig, hvordan du kan tage ideerne fra bogen til dig og bruge dem i din hverdag? Det får du fem enkle ideer til her.

1) Tjek kulturen, du er en del af

Vær opmærksom på den kultur, der omgiver dig. Gladwell viser i bogen, at kultur spiller en stor rolle i, om vi bliver succesfulde eller ej. Jo mere du omgiver dig med mennesker, der støtter og inspirerer dig, jo nemmere vil du opnå dine mål.

2) Udvid dit netværk

Én ting er de mennesker, du allerede kender, men hvad med dem, du ikke kender? Gladwell viser i bogen, hvordan netværk ofte er en mere effektiv metode til at opnå succes end hårdt arbejde. Prøv derfor at udvide både dit personlige og dit professionelle netværk og sørg efterfølgende for  at vedligeholde det. Netværk og relationer handler i mindst lige så høj grad om at give til andre, som det handler om selv at modtage.

3) Åben for nye muligheder

Et af Gladwells argumenter er, at held spiller en rolle i succes. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på nye muligheder og at være villig til at tage risici. Læs mere om held og få en opskrift på det i denne artikel.

4) Beslutsomhed

Noget som kendetegner succes, er beslutsomhed og evnen til at holde kursen, også når det er svært. Jeg tror måske Søndagslisten er en succes, da den efterhånden har flere tusinde læsere hver uge, men det skyldes også en beslutning jeg traf for fem år siden, og som jeg siden har holdt fast i: At skrive en artikel hver uge og udgive den hver søndag, uanset hvad.

5) Vær tålmodig

Gladwell argumenterer i ”Afvigerne” for, at succes ikke altid kommer hurtigt eller nemt. Det kræver tålmodighed, og det kan vare længe, inden du når det magiske vendepunkt.

Kultur og relationer

Den vigtigste ting jeg tog med mig fra bogen var, hvor meget vores omgivelser og vores kultur i bred forstand betyder for vores succes. Det gælder fra de bøger og blade, du har liggende på dit skrivebord, over de film og serier, du ser, til de mennesker, du omgiver dig med.

Vælger du det, der inspirerer dig, som støtter dig og giver energi, så har du bedre chancer for at blive en af de afvigere, bogen handler om. Om din definition på succes så er et roligt og balanceret liv, eller om det er en strålende erhvervskarriere, er helt op til dig. Uanset hvad, så vil dine omgivelser og den kultur, du er en del af, spille en afgørende rolle i udfaldet..


Spar 25 % på “100 ideer”-serien (gælder til 28. februar 2023)

Ideer til side-hustle

100 ideer til en side-hustle

Få 100 konkrete og realistiske ideer til at forøge din indtægt uden du skal lave alt i dit liv om. Du får praktiske tips til at skabe en side-forretning, uanset om du er erfaren eller nybegynder. Du vil få inspiration til at starte din egen forretning, tjene penge på at sælge dine talenter eller endda tjene penge mens du sover med passiv indkomst.

Bogen er skrevet af Ole Ditlev Nielsen og Kristine T. Kristiansen, der er podcastvært og Danmarks førende side-hustle ekspert.

100 ideer til simple living

Få 100 konkrete og realistiske ideer til at forøge din indtægt uden du Denne bog giver dig 100 praktiske og inspirerende ideer til, hvordan du kan forenkle din tilværelse og fokusere på det vigtige i livet. Glem alt om komplekse livsstilsændringer, bogen viser dig, hvordan du kan implementere enkle, men effektive ændringer i din hverdag.

Lige nu er e-bogen på tilbud for kun 40 kroner.

Simple living

100 ideer til mikroeventyr

Er du træt af dine daglige rutiner? Vil du gerne opleve noget nyt og spændende? Så er e-bogen 100 ideer til mikroeventyr lige noget for dig.

I bogen får du masser af konkret inspiration til små, men givende eventyr, du kan tage på i din fritid. Uanset om du bor i byen eller på landet, er der masser af muligheder for at opleve noget nyt.

Du får e-bogen på tilbud for kun 40 kroner – gælder til 28/2 2023.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.