Forleden var jeg for første gang i mange måneder en tur til frisøren. Det var jeg glad for, selvom jeg siden har tænkt en del over noget, frisøren sagde, da hun vaskede mit hår.

Ole, den balsam jeg bruger nu, er med mentol, og den er rigtig god mod vigende hårgrænse og begyndende tyndt hår.

Skulle jeg lave en udlægning, der var en smule hård, så kunne jeg mene, at hun i virkeligheden sagde:

Ole, jeg kan se, at du er ved at blive gammel og taber håret. Det kan jeg egentlig ikke gøre noget ved, men min chef har bedt mig om at prøve at sælge dig det her produkt, som sælger dig drømmen om, at du kan være ung i lidt længere tid.

Ikke så opmuntrende, vel?

Nu var min frisør mindst 20 år yngre end mig, og så ser perspektiverne på livet jo lidt anderledes ud. I første omgang svarede jeg ikke, men jeg kunne ikke sige mig fri for, at jeg indeni reagerede med en vis irritation. Det er bare ikke så fedt at blive mindet om, at man bliver ældre og ikke helt er det, man var engang.

Den irritation kunne have fulgt mig i time- eller dagevis, men det gjorde den sjovt nok ikke. Jeg er ellers en type, der godt kan gå og ruge over tingene. I stedet satte bemærkningen tanker i gang. Den fik mig til at vende tilbage til det japanske begreb Wabi-sabi, som du kan læse om i denne artikel, og jeg fik pludselig en ny ramme for at møde det, der er uperfekt, uskønt og utjekket.

Hvad er Wabi-sabi og hvorfor er det godt for dig?

Når Wabi-sabi er relevant i denne sammenhæng, er det, fordi det er en tilgang til livet, der tager udgangspunkt i, at vi accepterer forgængeligheden og det uperfekte. Den handler om at finde skønheden i det, der ikke er perfekt, som er midlertidigt, og som er ukomplet. Det er en æstetik, vi kan dyrke i vores hjem, i forhold til vores krop, men først og fremmest som en tilgang til tilværelsen i det hele taget.

Wabi-sabi, som udspringer af den buddhistiske tænkning, er et udtryk, som er svært at oversætte direkte til dansk. Wabi refererer til en følelse af ensom skønhed, som vi for eksempel oplever, når vi opholder os i naturen. Det er også et udtryk for den paradoksale skønhed vi kan opleve ved fejl. Som når vi for eksempel reparerer vores knuste keramik, og ender med noget, der er smukkere, end det var før. I Japan er det en hel disciplin: Kintsugi, hvor man reparerer knust keramik med en guldpensel).

Sabi kan, afhængigt af situationen, betyde visneafkølet eller beskedent eller udtrykt på en anden måde: Skønheden ved at ældes.

Wabi-sabi er, når vi ser blade fra en rose falde ned på jorden om efteråret, kobber der med årene får sin smukke irgrønne farve, smilerynkerne i vores ansigter. Wabi-sabi er glæden ved en simpel frokost eller at sidde ved køkkenvinduet og se ud på regnen. På den måde hjælper Wabi-sabi dig til at finde glæde og skønhed ved det, du ellers ville opfatte som problematisk eller grimt.

5 strategier, der omfavner det uskønne og uperfekte

1) Accept

Jeg er 46 år. Uanset, hvor mange gange jeg går til frisøren, hvor mange smoothies jeg drikker eller hvor mange ture, jeg løber, så vil jeg stadig være 46 år. Vores alder er ikke noget, vi kan løbe fra.

Det skal vi heller ikke. Det er, som det er, og vi møder livet bedst, hvis vi med ro møder de faktuelle omstændigheder, vi alligevel ikke kan ændre.

Det er ikke det samme som resignation, og det behøver ikke at være trist. Min krop eller mit hår er ikke, som da jeg var 21 år, men til gengæld er der noget andet. En ro, klarere pejlemærker for hvor jeg gerne vil hen i livet, den erfaring, der kommer af at have prøvet forskellige ting, at stå i svære situationer. Med årene bliver værdierne ydeligere forankrede, jorden under fødderne mere fast.

Der er stadig masser af tvivl og tænkning, men grundlaget er et andet, stærkere. Det kan man acceptere – og glæde sig over.

2) Det smukke i livets gang

Med tanke på principperne i Wabi-sabi så behøver det svære ikke at være lig med noget negativt. Livet går, alt for ofte i et alt for hurtigt tempo, men vi kan vælge at se denne gang som noget naturligt. En cyklus, hvor vi er i pagt med naturen, og følger dens rytme.

At se det smukke i livets gang minder os om, at der er noget, der er større end os selv. En sol der går ned, er en afslutning på dagen, et varsel om mørket, men solnedgangen er også utrolig smuk. Vi kan se på livet, som vi ser på solnedgange. Der er afslutninger, men de afslutninger er både smukke og naturlige.

3) Nyd de gode øjeblikke

Der er meget, vi ikke kan lave om eller påvirke, men der er også de ting, som vi godt kan påvirke. For eksempel kan vi vælge, hvordan vi møder alle de øjeblikke og situationer, vi befinder os i i løbet af en dag.

De er måske ikke gode alle sammen, men nogle af dem er det helt sikkert. Om det er en god samtale med en ven eller kollega, en stille kop kaffe eller solen på cykelturen på vejen hjem, så er der hver eneste dag, øjeblikke, vi kan nyde.

Alt for ofte lader vi de øjeblikke blive forstyrret af travlhed, stress og bekymringer. Vi tænker på det næste, vi skal, den næste dags opgaver og udfordringer. Det hjælper at give sig selv lov til at hvile i øjeblikkene, være fuldt til stede og nyde dem. Lade bekymringerne komme senere.

4) Fokusér på det vigtige

Når vi mødes af noget, der er svært, hvis en person siger noget, som vi ikke bryder os om at høre eller hvis vi bare har en dum dag, hjælper det at løfte blikket og se tingene i et større perspektiv.

Ja, det var ikke fantastisk at blive mindet om min vigende hårgrænse, men betød den bemærkning i virkeligheden noget for mit liv? Var min hustru, børn og alle andre jeg elsker ikke i præcis den samme situation før bemærkningen, som efter? Var mit arbejdsliv, hvor jeg skriver, laver online-kurser og freelance-underviser ikke nøjagtig det samme? Ville den bemærkning have nogen betydning om et år fra nu?

Selvfølgelig ikke. Svarene på alle de spørgsmål er nej. Vi møder irriterende bemærkninger og situationer hver eneste dag, men i virkeligheden betyder de ingenting for det vigtige i vores liv.

5) Lyt ikke til reklamernes hurtige budskaber

En sidste strategi der er vigtig, er evnen til at lade visse budskaber gå ind ad det ene øre og ud af det andet en undervurderet kompetence. Det gælder ikke mindst, når vi udsættes for reklamer og billige budskaber om, at vi ved at købe et produkt i en fart kan blive yngre, smukkere eller slankere.

Det kan vi naturligvis ikke. Jeg tror, at vi i den henseende vinder meget ved at give os selv lov til at ignorere. Vi skal ikke lytte til alt, ikke svare på alt. Det er et princip, jeg er blevet inspireret til at følge ved at læse den glimrende forfatter Matt Haig, som du kan se mere om her.

At møde livet, som det er

Jeg købte ikke den balsam med mentol, men jeg fik en supergod klipning, som jeg er glad for. Den minder mig om, at livet er på vej til at blive mere normalt, end det har været det seneste år, og den giver mig en følelse af forår. Det er tiltrængt.

I et lidt større perspektiv lærte jeg også lidt om vigtigheden af at møde livet som det er, med alle dets rynker, tyndt hår og slag (så vel som gode ting) det giver undervejs. Jeg blev mindet om vigtigheden af at acceptere, om at nyde øjeblikke, om at ignorere, om at se større perspektiver og om det smukke i livets gang.

Ud over at slippe af med corona-håret er det slet ikke noget dårligt udbytte af tre kvarter hos en frisør i Valby. Måske er det strategier, du også kan bruge i den kommende uge?


Foto: Emilie Haut.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.