I aften siger vi farvel til 2023. Det er en god anledning til at se tilbage, reflektere, mindes og måske lave en personlig årsevaluering. Som regel gør vi det modsatte. Vi fester, drikker, skruer op for lyden. Det er fint, for der skal være plads til en god fest, men der er meget støj nytårsaften. Høj musik, højlydte samtaler, høje lyde fra fyrværkeri.

I det hele taget er der det paradoks i december, at selvom det er en måned, hvor vi taler om julefred, så er der hele tiden støj. Julefrokoster, selskaber, trafik, musik, samtale efter samtale. Festlighederne og støjen kan give god mening, men der kan også melde sig et behov for efterfølgende at finde ro. Sådan har jeg det i hvert fald selv.

Jeg skal også feste med gode venner i aften, men når vi i morgen skriver den første januar og er gået ind i et nyt år, så vil jeg søge stilheden. Når vi først skruer ned for lyden i vores liv, så kan vi falde til ro, og det kan åbne for vigtige refleksioner eller stemmer, som vi ikke får lyttet til, når alting støjer omkring os.

Derfor giver det god mening at gå ind i et nyt år i stilhed. I dag får du de 10 ideer til, hvordan du kan gøre det.

1) Find tid til refleksion

Tag i den første uge af det nye år nogle stille stunder til refleksion, hvor du tænker over det år, der er gået, og sætter dine pejlemærker for det år, der kommer. Tænk over, hvad du gerne vil i det nye år, og hvordan du kan bringe mere ro og balance ind i dit liv.

2) Gå morgentur ved en sø

Prøv at starte dine dage med en ny rutine, også selvom det betyder, at du skal stå tidligere op. Find en sø i nærheden af dit hjem og gå en morgentur ved den. Den kølige morgenluft vil du opleve som forfriskende, og den stille vandoverflade vil bringe dine tanker i ro.

3) Digital detox

Det her er en klassiker, men selvom det er et ofte gentaget råd, kan det være svært at gennemføre. Lykkes det, så har det store, positive effekter. Den digitale støj giver ofte uro i vores hoveder, og kan du skrue ned for den, kan det give dig ro i sindet. Tag en pause fra sociale medier, e-mails, streamingtjenester og andre digitale distraktioner. Det kan også hjælpe dig til at finde grunden under dine fødder og gøre dine relationer bedre.

4) Se på stjerner

Vinteraftenerne er ofte særligt klare, så hvis du har en aften uden skyer, så brug den til at kigge på stjerner. Tag et tæppe, medbring en termokande med varm kakao og tag ud og nyd stjernerne på den kolde nattehimmel.

5) Meditation

Prøv at slutte dagen med en kort taknemmelighedsmeditation. Tag fem eller ti minutter, hvor du i stilhed skaber en forbindelse til dit indre, finder ro og tænker på de små, men gode ting, der er sket i løbet af din dag eller på det, du har at være taknemmeligfor i dit liv i det hele taget.

6) Begræns dit nyhedsforbrug

Der følger megen mental støj med, hvis du tjekker nyheder konstant. Medierne formidler langt flere dårlige end gode nyheder, og det kan udløse angst og uro. Jorden går ikke under, hvis du ikke ser TV 2 News eller læser avisen hver eneste morgen i et stykke tid. Hvis du gerne vil vide, hvad der sker i verden, så afsæt et fast tidspunkt, for eksempel to gange om ugen, hvor du ser eller læser nyheder.

7) Vintercamping

Ja, jeg ved godt, at det lyder koldt, men at campere i naturen om vinteren, kan være en fredfyldt oplevelse. Du kan sove i shelter eller medbringe et telt. Varm dig ved et bål, lav suppe på en Trangia og husk en god sovepose. Nyd, den vinterstille natur og kom tilbage i varmen med ny energi.

8) Kig på fugle

På mange måder er vinteren den bedste tid til at kigge på fugle. Når der ikke er blade på træerne, kan du bedre spotte fuglene, der sidder på grenene, og der kan gå en nærmest meditativ sport i at spotte de forskellige arter.

9) Lav din personlige læseplan

Den her er måske lidt usædvanlig, men det er en virkelig god, stille aktivitet. Tænk over, hvad du er nysgerrig på, og på hvilke områder du gerne vil blive klogere i det nye år. Lav ud fra dine ønsker en plan over de bøger, du gerne vil læse eller lytte til, podcasts du vil dykke ned i eller film og dokumentarer, du gerne vil se. Det er som om, at du skabet dit eget, personlige universitet, der kommer til at give dig mange meningsfulde timer i 2024.

10) Besøg en af Danmarks nationalparker

Nationalparkerne er åbne året rundt og dermed også i januar. Naturen er stille om vinteren, og de åbne landskaber kan være storslåede. Det er en oplagt udflugt til årets første lørdag eller søndag.

Vi skal dyrke stilheden

I en støjende verden tror jeg, at det er vigtigt, at vi finder rum til pauser, stilhed og refleksion. Det bringer os i ro, og det giver os en bedre kontakt med os selv. Jeg håber, at de ti ideer herover inspirerer dig til at gå ind i 2024 i stilhed. Gør du det, kan du få en virkelig god start på året.


Lån e-bøger og lydbøger gratis på eReolen

Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening

Her er en lettilgængelig håndbog til dig, der vil leve langsomt og enkelt. Du får en introduktion til den verdensomspændende langsombevægelse og et væld af praktiske tips til slow living. Bogen kan lånes både som e-bog og lydbog.

Slow living bog

Livseksperimenter

Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv

Denne bog giver dig motivation og praktiske tips til at gå en anden vej i tilværelsen. Dermed får du inspiration til at begynde igen og leve et liv med mening, kreativitet og balance.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.