Lyt til artiklen som podcast – normalt kun for medlemmer af Slow Club.

Har du nogensinde tænkt over ordet beskæring?

Altså det her med, at man klipper en plante eller en busk ned? Man fjerner dele af den, så noget nyt kan vokse frem. Ifølge Wikipedia er formålet med beskæring at:

 • Ændre plantens form.
 • Omfordele energi fra vækst til blomstring eller frugtsætning.
 • Skabe øget lysgennemgang gennem planten.
 • Udbedre skade.
 • Fjerne sygt og dødt materiale.
 • Fjerne dele af planten, der truer menneskers liv eller ejendom.

Beskæring er ikke altid nødvendig, og beskæringen skal udføres ordentligt, men i mange tilfælde er det en forudsætning for, at planten bliver sundere, blomstrer og sætter frugt.

Mennesker er ikke planter, og du vokser ikke på samme måde som en rosenbusk, men så alligevel. På mange måder er det med beskæring af planter, præcis som det er med livet. Af og til er du nødt til at beskære og fjerne det syge materiale, før du kan blomstre og sætte frugt.

Dine nye ideer starter med beskæring af de gamle

Du lever i en tid, hvor du har et væld af muligheder. Der er mange veje, du kan gå, og du har en absurd stor mængde information og underholdning til rådighed. Med din telefon går du med hele verden i din lomme.

Samtidig er der kravene til dig. Projekter og papirer. Alt det, du skal nå. Forpligtigelser og aftaler i kalenderen, også dem, du ikke har lyst til. Der er dine ambitioner og drømme, men der er virkelig meget, du skal nå, inden da.

Forfatteren og gartneren Elizabeth Roth har sagt det så fint.

Roser, der ikke bliver beskåret, risikerer at ende som et sammenfiltret rod af gamle og nye stokke, der konkurrerer om lys og luft.

Har du en idé, der fortjener lys og luft? Vil du gerne gå en ny vej i tilværelsen? Eller vil du bare sænke tempoet og have ro på?

Så begynder det ikke med, at du planter nyt. Det begynder ikke med, at du skal gøre mere. Tværtimod skal du gøre mindre. Det begynder med, at du beskærer.

Sådan kan du beskære dit liv

Det lyder måske dramatisk og kompliceret at beskære dit liv, men det behøver det ikke at være. Du kan følge tre enkle skridt.

 1. Overvej, hvad der dræner dig for energi. Hvilke aftaler og aktiviteter gør dig nærmest træt på forhånd? Skær dem væk.
 2. Ryd ud i din digitale spildtid. Opsig unødvendige abonnementer, slet apps, slå notifikationer fra på alle dine enheder og sørg for, at der er perioder hver dag, hvor din telefon er ude af syne.
 3. Tænk over, hvornår du er glad, og hvornår du skaber resultater. Ofte hænger de to ting sammen. Det er dem, du skal prioritere. Skær resten væk. Tænk, hvis du kunne fokusere på den ene ting, der gør dig mest glad og den ene ting, hvor du skaber mest værdi og så droppe resten?

Dit liv kan hurtigt blive sammenfiltret. Jo mere, du beskærer, jo mere vil du blomstre. Du kan begynde i dag.


Tre artikler, der giver dig mere inspiration til at beskære.

 • I stedet for at tænke stort kan du tænke småt – læs artiklen her.
 • 5 citater om det enkle liv, der vil inspirere dig til at prioritere bedre – se dem her.
 • Af og til kan en forsinkelse være en stor gave – læs hvorfor her.

Gør som mere end 4.000 læsere og tilmeld dig Søndagslisten

* indicates required

Tak fordi du læser med. Du kan få flere ideer og perspektiver i mit populære nyhedsbrev Søndagslisten. Hver søndag morgen sender jeg dig en artikel om det enkle, det langsomme og det meningsfulde liv. Der er mere end 4.000 tilmeldte, der læser med hver uge. Du kan være med ved at tilmelde dig i boksen herover.

Søndagslisten

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.