Forleden sad jeg til et netværksmøde for selvstændige i mit lokalområde. Jeg holder meget af det netværk. Der er gode mennesker, god inspiration og god sparring. Vi drøfter ideer, støtter hinanden og hjælper hinanden med praktiske opgaver i tilværelsen uden fast indtægt. Der er konstruktive diskussioner, og i en af dem, sagde et af netværkets medlemmer forleden:

Man skal tænke stort!

Folk omkring bordet nikkede. Det gjorde jeg også. Det handler om at holde fast i drømme og ambitioner, erobre verden. Det er også det, de siger i et program som ”Løvens hule”, som du måske kender fra tv.

Det var først om eftermiddagen, da jeg cyklede hjem, at jeg begyndte at tænke.

Hvad nu, hvis det var omvendt? Hvad nu, hvis vi lagde erobringsplanerne på hylden? Hvad nu, hvis vi i stedet fik mere glæde ud af at tænke småt?

Det tror jeg ville være bedre. I denne artikel fortæller jeg dig, hvorfor det er en god idé, at du tænker småt.

Det er godt at drømme, men…

Vi skal ikke holde op med at drømme, og det at have pejlemærker i livet er en god ting. Men det her med at gå efter den store succes, det store projekt eller den store livsforandring, indeholder en række faremomenter. Det gælder ikke kun for selvstændige og freelance-forfattere som mig, men i tilværelsen helt generelt.

Når du går efter det store, så indebærer det.

 • At du er klar til en masse arbejde og besvær.
 • At du har mange ressourcer, i form af tid, kræfter og penge.
 • At afstanden mellem din drøm og din hverdag er lang.
 • At du risikerer at løbe panden mod en mur.
 • At du ikke bygger momentum i kraft af små succeser, der motiverer dig til at gå videre.
 • At du ender et andet sted, end det du drømte om.
 • At du står tilbage med skuffede forventninger.

Hvis du insisterer på at tænke stort, er det måske sundt at være bevidst om disse ting? Du kan godt skyde efter månen, men du risikerer at være alt for langt fra den.

Det gode ved at tænke småt

Det modsatte af at tænke stort er at tænke småt. Jeg er ret sikker på, at alle innovationstyperne og økonomisk-vækst-fanatikerne er rygende uenige med mig her, men det at tænke småt indebærer en række fordele.

Måske er du et sted, hvor der er noget i dit personlige liv, du vil forandre eller lave om. Det kan også være, at du vil give noget til verden, der gør en positiv forskel for andre. Det er alt sammen fint og godt, og herfra kan du gå to veje.

Du kan formulere en stor og forkromet ambition, der engang om lang tid måske vil føre dig i mål, eller du kan tage dit første, lille skridt i dag. Et skridt, som gør en positiv forskel for dig her og nu.

Måske kan du tænke over den lille ting i dag i stedet for den store ting, der ligger ude i en fjern og tåget fremtid?

Forfatteren James Clear har sagt det smukt. Tiden ganger op. Små, gode ting, gør tiden til din allierede. På sigt bliver det, der er småt, til noget større – helt automatisk og uden du behøver at lægge en masse planer, arbejde hårdt og formulere en masse ambitioner og målsætninger.

Sådan får du glæde af at tænke småt

Hvordan kan du så tænke så småt i praksis? Her får du en række eksempler.

 • Drømmer du om at leve i et simple living-hjem, der ligner noget fra et livsstilsmagasin? Tænk småt og ryd op i en skuffe lige om lidt.
 • Drømmer du om at skrive en bestsellerroman? Tænk småt og fokusér i stedet på at skrive en side om dagen.
 • Drømmer du om at komme i dit livs bedste fysiske form? Tænk småt og start med at gå en tur på en time.
 • Drømmer du om et nyt job og en succesfuld karriere? Tænk småt og brug to timer på at gøre din LinkedIn-profil så god som muligt. Skriv derefter et opslag, hvor du hjælper andre ved at give din bedste viden fra dig.
 • Drømmer du om at starte en succesfuld online-virksomhed? Tænk småt og lav en PDF med dine 10 bedste tips til det, du ved allermest om. Sælg den for 10 kroner på Gumroad. Lær af det. Gentag.
 • Drømmer du om at gå fra udbrændt til energifyldt og stærk? Tænk småt og start med at gå en halv time tidligere i seng hver aften, så du får mere søvn.

Der er utallige andre eksempler på, hvordan du kan omformulere den store ambition til det lille skridt, du kan tage med det samme. På den måde får du en oplevelse af fremdrift – et positivt momentum, der giver dig energi.

Det kan gå hånd i hånd

At du tænker småt, betyder ikke, at du ikke kan nå det, du drømmer om. Du vælger bare en anden vej. Det er en vej, hvor du fokuserer på nuet, nærværet og de konkrete handlinger, der hvor du er. På den måde bliver det at tænke småt ikke en forhindring, men snarere en forudsætning for at vokse og gro som menneske.

Samtidig bliver din hverdag mere overskuelig. Du går fra det komplekse til det enkle, og du kan sige til dig selv, at ja, det her kan jeg faktisk godt klare!

Og det ved jeg, du kan. Du har det hele i dig. Og det begynder med, at du lægger de store ambitioner på køl og i stedet tænker småt. Så kan du tage det første skridt om et øjeblik.


Inspiration til at tænke småt: Lån Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening gratis på eReolen

Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening er en bog, der giver dig en lettilgængelig introduktion til den verdensomspændende langsombevægelse og dens filosofi. Samtidig får du et væld af praktiske tips til, hvordan du kan sænke tempoet i din hverdag, så du får mere tid og overskud til det, der er vigtigt for dig.

På bibliotekernes digitale udlånstjeneste, eReolen, kan du låne bogen gratis i 30 dage. Du bestemmer selv, om du foretrækker den som e-bog eller som lydbog indlæst af skuespilleren Lasse Høyer. Du kan selvfølgelig også købe bogen hos Saxo og andre boghandlere, men hvis du vil låne den kvit og frit, så gør du det her.

Slow living bog

Vil du læse flere artikler som denne?

Gør som 3.920 andre læsere og tilmeld dig Søndagslisten. Så får du leveret mine bedste artikler om det enkle, det langsomme og det meningsfulde liv direkte i din indbakke hver søndag morgen. Du får aldrig mere end den ene artikel om ugen, og du kan afmelde når som helst.

Søndagslisten

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.