Da jeg tidligere på sommeren skulle afsted til Norge med min familie, stod jeg tidligt op for at lave madpakker til børnene inden den lange køretur. Jeg startede med lidt snacks, et par gulerødder og en pakke tyggegummi. Da jeg til sidst skulle komme sandwich i madkasserne, var der ikke plads. Lige meget hvor meget jeg trykkede på lågene, kunne jeg ikke få dem lukket.

Jeg begyndte forfra. Lagde sandwich i bunden, så gulerødder, derefter snacks og til sidst den lille pakke tyggegummi, der var med for at tage eventuel køresyge. Og så, mirakuløst nok, var der plads til det hele. 

Det mindede mig om teorien om de store sten. Den er en god rettesnor, når du skal prioritere i dit liv.

De store sten er det vigtigste

Teorien om de store sten er forklaret i mange afskygninger, og det bliver fint demonstreret i denne lille video. Oprindelig er historien, at en universitetsprofessor stod foran sine studerende med en stor glasbeholder. Først puttede hun nogle knytnævestore sten ned i den. Hun spurgte de studerende, om beholderen var fyldt, og da stenene gik op ril randen, svarede de ja. Men så tog hun nogle håndfulde grus og småsten, og dem var der også plads til. Hun gentog spørgsmålet og fik endnu en gang et ja. Beholderen var fyldt. Imidlertid fandt hun til sidst noget sand frem, og det var der også plads til. Det gled ned mellem gruset, småstenene og de store sten.

Derefter gentog hun forsøget, men i omvendt rækkefølge. Først sand, så grus og småsten og til sidst de store sten. Her viste der sig noget overraskende. Nu var der ikke længere plads til de store sten, for de små ting tog for meget plads.

De store sten repræsenterer det vigtigste i dit liv. Dit helbred, dine allernærmeste relationer, det, du har mest passion for. Grus og småsten kan være dit arbejde og gøremål i hverdagen, mens sandet repræsenterer alle de små ting, der fylder, e-mails, digitale distraktioner, møder, der ikke fører nogen vegne.

Teorien viser, at du skal starte med de store sten for at få fyldt din beholder. Fortaber du dig derimod i detaljerne, det mindre vigtige og alle distraktionerne, så er der ikke plads og rum til det vigtigste i dit liv.

Sådan kan du bruge teorien

Teorien om de store sten er et godt billede på prioriteterne i vores liv. Du kan bruge den ved at stille disse to spørgsmål:

Hvad er de store sten i dit liv?

Er der tilstrækkeligt med rum til de store sten i dit liv?

Når du har overvejet de to spørgsmål, vil en retning vise sig for dig. Måske er alt, som det skal være, men det kan også give anledning til, at du begynder at prioritere anderledes. Til at de store sten bliver det, du begynder med. Til at du bruger din tid på det, der gør forskellen i dit liv.


Lån e-bøger og lydbøger gratis på eReolen

Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening

Her er en lettilgængelig håndbog til dig, der vil leve langsomt og enkelt. Du får en introduktion til den verdensomspændende langsombevægelse og et væld af praktiske tips til slow living. Bogen kan lånes både som e-bog og lydbog.

Slow living bog

Livseksperimenter

Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv

Denne bog giver dig motivation og praktiske tips til at gå en anden vej i tilværelsen. Dermed får du inspiration til at begynde igen og leve et liv med mening, kreativitet og balance.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.