Den lange hale

Er det den hurtige revolution eller det lange, seje træk, der gør forskellen?

I din hverdag? I tilværelsen i øvrigt? I samfundet som helhed?

Jeg har reflekteret en del over disse spørgsmål den seneste tid. 2020 har været et svært år. Det har det været for hele verden med klima-, sundheds- og økonomisk krise oven i hinanden, og det har det været for mig personligt. I de situationer vil vi gerne have en hurtig løsning. Når noget er svært, er der ikke meget, der syner mere attraktivt end en vej ud, der virker lige med det samme.

Det er bare ikke altid, at den hurtige løsning også er den bedste løsning. Ofte er det slet ikke tilfældet. I stedet tror jeg på, at der er en anden vej. Den er måske vanskeligere, mere stenet og mindre komfortabel end den nærmeste afkørsel, men jeg tror også på, at det er en mere holdbar vej.

Den lange hale

For nylig stødte jeg på udtrykket The long tail. Det stammer egentlig fra markedsføringsverdenen og er titlen på en berømt, 15 år gammel bog, der handler om den digitale økonomi, men udtrykket er også meget relevant at tænke på, når det gælder vores personlige liv. Spørgsmålet er, om vi gør noget, der er et quick fix her og nu, eller om vi vil gøre noget, der er godt for vores lange hale – altså det liv, vi har om et år, tre år, ti år og videre frem.

At tro på den lange hale er ikke at tro på den hurtige revolution, ikke på den hurtige forandring her og nu. Det er snarere at tro på de små skridt, der taget med vedholdenhed og konsistens gør en forskel. Det er disse små skridt, der bringer den lange hale i spil.

Jeg tror på den lange hale. Og jeg tror på, at den kan gøre noget godt for dig.

Eksempler på den lange hale

Hvordan kan den lange hale så tage sig ud i praksis? Herunder får du en række eksempler.

  • Planken et minut om dagen betyder, at du om et år har lavet planken i mere end seks timer og dermed har fået en stærkere krop og en rankere ryg.
  • Drømmer du om at skrive en bog, så skriv en side i et Word-dokument om dagen i et halvt år. Så har du skrevet 180 sider, der normalt svarer til godt 250 sider i en trykt bog. Det er rigeligt til at blive forfatter.
  • Sparer du 500 kroner op om måneden på Nordnets månedsopsparing, så har du – hvis aktiemarkedet opfører sig, som det har gjort de sidste 40 år – 100.000 kroner om ti år.
  • Hvis du går 10.000 skridt om dagen, går du 2.781 kilometer på et år (det nøjagtige tal afhænger af din skridtlængde. Se, hvordan du beregner den her.)
  • Møder du op hver dag og arbejder en halv time på et kreativt projekt, du drømmer om – om det er at lave malerier, du sælger på Etsy eller at starte din egen webshop – så kommer du ud i verden med dit projekt meget tidligere, end du troede muligt.
  • Læser du en bog om ugen, bare en lille bog, bliver det til 52 bøger om året. Det gør dig klogere og beriger dit liv.
  • Laver du en ret til aftensmad, som du ikke har prøvet at lave før, to gange om måneden, får du på et år 24 nye retter på dit repertoire. Om tre år er det 72 nye retter.

Du kan utvivlsomt selv finde på flere eksempler. Tænker, du at det lyder voldsomt med for eksempel 10.000 daglige skridt eller 500 kroner om måneden, så start med mindre. Det kan for eksempel være det halve, 5.000 skridt, 250 kroner eller en enkelt ny ret om måneden. Den lange hale vil under alle omstændigheder udøve sin magi.

Kunsten ved den lange hale er at holde fokus

Den lange hale kan vise sin styrke på mange områder af din tilværelse. Princippet om de små skridt, der over tid hober sig op og bliver til en lang og meningsfuld rejse, er universelt. Det er dog ikke det samme som at sige, at den lange hale er nem at implementere i hverdagen. Den kan faktisk være svær.

I den lange hale handler det ikke om at have en enkelt dag, hvor du er fantastisk produktiv og gør en masse. Det er ikke et spørgsmål om at lave en bestseller eller et hit. Du er ikke ude efter her-og-nu-succesen, men efter det lange perspektiv. Det, der gør en reel og positiv forskel i dit liv.

Kunsten består i at holde ved. De eksempler, der er herover, er eksempler på noget, vi alle sammen kan gøre en enkelt dag, en enkelt uge eller måske lidt længere. Det svære er at gøre det dag efter dag, måned efter måned, år efter år.

Find din rytme

Dem, der lykkes, dem, der har succes med livsforandringer, er ikke dem, der kaster sig ud i at gøre en hel masse på en gang. Det er en fin start, og i mange tilfælde er det motiverende. Kan man bygge videre på det og undgå at brænde ud, er det glimrende. Jeg tror dog, at det er langt vigtigere at finde en rytme, hvor du gør de små ting hver dag – og gør dem over tid. Det er det, der skaber den lange hale.

Samtidig er det det, der er det svære. Jeg tror, rytmen kommer bedst, hvis du finder et fast tidspunkt hver dag til at tage et lille skridt, der fører dig i den retning, du ønsker. Det kan være tidligt om morgenen, klokken 20 hver aften eller hvornår, det passer dig bedst.

Prøv det. Sæt et fast tidspunkt af og gør en lille ting hver dag på netop det tidspunkt. Bliv ved. Over tid vil den lange hale vise sig for dig og udøve sin magi.


Foto: Emilie Haut

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.