Der er en ting, folk af og til siger eller skriver til mig:

Du er ikke normal, Ole!

Og nej, det er jeg sikkert ikke. Jeg er heller ikke sikker på, at jeg har et ønske om at være det. Det er som om, at normalitetsbegrebet er snævret ind. Står man uden for det normale, vækker det debat. Det gælder familieformer, køn, etnicitet, seksualitet og i mit tilfælde arbejdsliv.

Når jeg siger, at jeg ikke har travlt for tiden, eller når jeg fortæller, at jeg ikke har haft et fast job siden 2014, kigger folk underligt på mig. De siger, at jeg er underlig. Enkelte (og det er virkelig kun enkelte personer, men de gør et stort indtryk på mig) skriver hadefulde ting til mig på Facebook.

Det er ikke, fordi jeg ikke arbejder. Jeg har skrevet 8 bøger, 450 blogposts, udgivet Søndagslisten i fem år, holdt hundredvis af foredrag og kurser. Det er nok for mig.

Måske er det ikke ”normalt”. Det må andre vurdere. Men til dig, der går med tanker, der får dig til at sige noget til dig selv, der kan lyde i retning af det her:

 • Jeg er ikke normal.
 • Alle andre er mere succesfulde.
 • Jeg er udenfor.
 • Jeg føler mig forkert.

Glem det! Du er et unikt og særligt menneske. Du er perfekt, som du er.

Lad ikke andre definere dig. Stol på dig selv, på din dømmekraft og på de mennesker, der gør en positiv forskel i dit liv. Bliv ved med at være den du er!

Vi har brug for det unormale

Jeg kommer aldrig til at abonnere på forestillingen om det normale liv, eller tanken om, at vi alle skal være ens. I bund og grund tror jeg ikke på, at det normale liv findes, og der er ikke rigtige eller forkerte liv. Der er mit liv. Der er de andres liv. Og først og fremmest er der DIT liv. Så særligt, så specielt og så normalt eller unormalt, som du har brug for, at det skal være

Det, der træder udenfor det snævre normalitetsbegreb, kan være det, der åbner vores øjne. Den originale kunstner, musikere, der spiller en helt ny og overraskende version af en kendt sang (se for eksempel denne), lederen på arbejdspladsen, der kommer med nye, friske ideer, naboen, der tager et overraskende initiativ til at styrke fællesskabet i dit lokale boligområde.

Vi har brug for de typer. De unormale, der gør livet større og rigere. Dem, der hjælper os til at se verden fra nye vinkler. Lige så vel som vi har brug for de stille typer, der bringer lidt ro i en urolig hverdag. Og for alle de typer, der er et sted midt i mellem.

Kort sagt: Vi har brug for alle. Vi har brug for hinanden. I al vores forskellighed og originalitet. Du skal ikke lave dig selv om. Du skal blive ved med at være præcis den, du er.

Lev i tråd med dine værdier, træd ikke andre over tæerne, giv noget værdifuldt fra dig, vær dig selv. Det behøver ikke være mere kompliceret end det, gør det?


Få 7 e-bøger for under 200 kroner

Med e-bogspakken har jeg samlet mine mest populære e-bøger i en og samme pakke. Du sparer mere end 50 %, og for 189 kroner får du:

 • 100 ideer til simple living.
 • 100 ideer til mikroeventyr.
 • Genstart: Fra udbrændt til energifyldt i 5 enkle trin.
 • Minibog: 7 lektioner til dig, der drømmer om at sige dit job op.
 • Søndagslisten 2021 – 52 artikler om det enkle, det langsomme og det meningsfulde liv.
 • Søndagslisten 2022.
 • Print-selv-taknemmelighedsdagbog.

Efter dit køb modtager du et link, hvor du kan downloade bøgerne enkeltvis. Du modtager dem i et praktisk PDF-format, som du kan printe ud, hvis du ønsker det.


Ole Ditlev Nielsen

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.