Der er et meget udbredt og grundlæggende rigtigt råd, når det gælder mental trivsel.

Gør mere af det, du godt kan lide.

En af de ting som forskning viser, har en positiv effekt på vores mentale sundhed, er når vi fordyber os i kreative aktiviteter. Et studie publiceret i Journal of Positive Psychology viste i 2016, at personer, der dagligt beskæftigede sig med kreative aktiviteter, oplevede højere niveauer af positive psykologiske funktioner og et generelt øget velvære. Ligeledes kan kunstterapi være en effektiv tilgang, som du kan se eksempler på og læse om her.

Alligevel er det som om, at vores kreative muskel slappes med årene. Som børn er vi gode til den kreative udfoldelse, men det er som om, at vi mister kreativiteten på rejsen ind i det voksne liv med dets e-mails og regninger, der skal betales. Det er en skam, for der er mange gode grunde til at inkorporere kreativitet i din hverdag.

Gode grunde til at være kreativ

Du kobler af mentalt: Når du tegner, spiller musik, laver lidt håndarbejde eller andre kreative ting, så er det en værdifuld afkobling fra hverdagens stress og jag. Den kreative aktivitet giver et pusterum i en travl dagligdag.

Det fremmer din mentale sundhed: Når du udfolder dig kreativt, styrker du din følelsesmæssige udtryksfuldhed og øger din selvbevidsthed. Det fører til en ”opadgående spiral af positive følelser”, som forskerne i ovennævnte undersøgelse konkluderede.

Du bliver bedre til problemløsning: Kreativitet kræver ofte, at du tænker uden for de sædvanlige rammer, og det skærper din evne til at tilgå og løse problemer på nye måder. Det kan du bruge både privat og professionelt.

Du lærer at udtrykke dig selv på nye måder: Når du udtrykker dig kreativt, gør du det på andre måder, end du plejer. Det styrker både din selvbevidsthed og selvforståelse, og dermed får det dig til at vokse og gro som menneske.

Dine kognitive funktioner bliver bedre: Når du involverer dig i kreative processer, så holder du din hjerne aktiv. Det kan forbedre dine kognitive funktioner som hukommelse og koncentrationsevne. Som årene går i dit liv, er det to elementer, der bliver vigtigere og vigtigere.

10 konkrete ideer til kreativitet i en travl hverdag

Der er således mange gode grunde til, at du udfolder dig kreativt, men det kan være svært at finde tid til det, når hverdagen først buldrer afsted. Her får du 10 lavpraktiske forslag, som du kan tage til dig. De gør det enkelt at komme i gang med kreative sysler, og husk, at det ikke handler om, at du skal være den næste Picasso eller Hemingway. Det handler om din trivsel og om at skabe gode og meningsfulde øjeblikke i dit liv.

1) Tegne eller doodle

Giv dig selv lov til at tegne eller doodle ti minutter hver dag på et lille stykke papir eller i en skitsebog, der ikke er større, end at du kan have den i lommen.

2) Tag billeder med din smartphone

Tag billeder af interessante, anderledes eller overraskende ting, du ser i løbet af din dag. Måske er det en interessant gadescene eller en mørk og truende aftenhimmel. Du kan efterfølgende lege med farver, filtre og billedbehandling ved at bruge app’en Canva, der har en fin gratisversion.

3) Skriv i hånden hver dag

Det kan være en dagbog eller et haikudigt (en japansk digtform med digte på kun tre linjer). Gør det enten om morgenen som en begyndelse på din dag eller om aftenen som en afslutning. Leg med sproget og dets former og gør det uden at andre skal læse det. Det giver dig en følelse af at være fri.

4) Strikke eller hækle

Hvis du pendler, skal sidde til lange møder, hvor du skal lytte eller bare trænger til et roligt øjeblik derhjemme, så er det at strikke eller hækle virkelig god gymnastik for din finmotorik og kreative sans. Hav dit udstyr i en lille taske, som du kan have med, når du er på farten.

5) Lav enkle smykker

For ret få penge kan du i en hobbybutik eller online købe et lille udstyrs-kit til at lave dine egne smykker. Du kan lave armbånd eller halskæder, der hverken kræver meget tid eller komplekse teknikker.

6) Lav dit stamtræ

Gå ombord i din familiehistorie ved at lave dit eget slægtstræ. Dyk ned i din familiehistorie ved at bruge online-værktøjer eller ved at besøge lokalarkiver. Se det som et løbende projekt, hvor du arbejder med dit slægtstræ i små tidsintervaller.

7) Lav mad eller bag brød

Prøv at lave et aftensmåltid eller bag et brød efter en teknik eller opskrift, du ikke har prøvet før. Du kan også eksperimentere med at dekorere din mad og anrette den smukt og indbydende – også hvis det er hverdagsmad.

8) Plant urter og blomster

Det her er en virkelig beroligende aktivitet, som har et kreativt islæt. Plant urter og blomster og oplev, hvordan det at gøre dine fingre grønne har en beroligende effekt på dit sind. Du behøver ikke at have en stor have, men du kan starte med at lave din egen vindueskarmshave.

9) Prøv med origami

Origami er en gammel japansk kunstart, der handler om at folde papirer og derudfra skabe noget smukt. Det kræver ikke andet end lidt tid og noget papir – se for eksempel hvordan du folder et papir til en svane i denne guide.

10) Dekorér genbrug

Du kan give dine små, gamle ting nyt liv ved at dekorere dem. Du kan for eksempel dekorere gamle krukker eller lave en lille skulptur ud af genbrugsmaterialer, som du sætter sammen med lim eller ståltråd.

Gør én kreativ ting i dag

De 10 forslag herover er blot nogle få eksempler, for det gode ved kreativitet er, at der er mange muligheder og næsten ingen begrænsninger. Det vigtige er, at du giver dig selv lov til at styrke din kreativ muskel ved at have en daglig, kreativ praksis. Dermed gør du også noget godt for din trivsel.

Du kan starte allerede i dag. Vælg et af forslagene herover og giv dem et kvarter af din dag. Så er du godt i gang.


Lån e-bøger og lydbøger på eReolen

Du kan låne bøgerne Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv, Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening og 100 ideer til ChatGPT som personlig coach på eReolen. Det koster ikke en krone, og du kan låne dem i 30 dage ad gangen. Du skal blot bruge dit sædvanlige bibliotekslogin, og du kan se mere her.


Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.