For mange af os har denne uge været sådan en ”tilbage-til-hverdagen-uge.” Hverdagen behøver slet ikke at være så tosset, men det kan også føles lidt overvældende at komme i gang igen.

Opgaverne ligger og venter. Der er mange af dem, og du ved ikke helt, hvor du skal begynde. Indbakken er overfyldt, kalenderen for de kommende uger er presset. Måske har der også været nogle ting, du tænkte, og planer du lagde i ferien (der måske ikke blev som planlagt), som du gerne vil følge op på.

Måske handler det om at rydde op derhjemme. Genoptage en hobby. Kontakte en gammel ven. Livsstilsændringer. Forfølge en kreativ drøm. Blive mere effektiv i hverdagen. Motionere.

Det er alt sammen udmærket. Jeg gør det selv. Tænker på fremtiden, når jeg holder ferie. Der er så meget, som jeg gerne vil. Så meget, som jeg kunne gøre. Der er bare et problem.

Når du først er tilbage i hverdagen igen, bliver det hurtigt uoverskueligt. Du når ikke det, du troede, du ville nå. Det kan føre til bekymringer og selvbebrejdelser. Du fokuserer på det, du ikke har nået. Fylder hovedet med det, du tænker, du skal nå i morgen, i overmorgen og længere frem, at du glemmer dit nu, dit her.

Du kender din destination. I ferien stod den klar for dig, men nu hvor hverdagen med alle dens opgaver, forpligtigelser, møder og pressede kalendere, melder sig, er det som om, at du har svært ved at finde hen til den destination.

En destination ad gangen

Måske skyldes det, at du har for mange destinationer? Der er så meget, vi ønsker, både privat og professionelt. Næsten alle vil sige, at det er fint med mål og ambitioner, men har vi for mange af dem, så kommer de til at virke modsat. Vi kan ikke rejse til Bornholm, Budapest og Bali på én gang. Forsøger vi det, bliver vi forvirrede. Går lidt i den ene retning, så i den anden, men vi føler ikke, vi kommer fremad. I stedet bliver vi utålmodige og frustrerede. I realiteten kommer vi ikke nogen vegne.

Undersøgelser viser, at det er perioden efter sommerferien, at flest bliver sygemeldt med stress. Måske skyldes det, at vi føler os overvældede, og der er for meget, der skal indhentes, nås, realiseres. Vi finder ud af, at der ikke er timer nok i døgnet.

Det bliver hurtigt en ond cirkel. Den er ikke nem at komme ud af, men jeg tror, at der er noget, du kan gøre.

Dit næste skridt

Jeg tror, at det hjælper at glemme målene, pakke de store ambitioner væk. Måske er det nok at have pejlemærker og i stedet fokusere på denne ene ting:

Dit næste skridt!

Du kan ikke alting – og da slet ikke på én gang. Men du kan altid fokusere på det næste, du skal gøre.

  • Besluttede du dig i sommers for en livsstilsændring, er dit næste skridt at lave et sundt måltid mad i aften. Det er det eneste.
  • Var der flere forskellige ting, du tænkte, at du gerne ville opnå, så er dit næste skridt at vælge en af disse ting ud og fokusere udelukkende på den. Det er det eneste.
  • Ville du genoptage en hobby, er dit næste skridt at gå på biblioteket og låne en bog om den hobby. Det er det eneste.
  • Ønskede du at genoptage kontakten til en gammel ven, så er dit næste skridt at skrive en besked til vedkommende. Det er det eneste.
  • Var din ambition at leve i et mere enkelt hjem, så er dit næste skridt at rydde op i en enkelt skuffe. Det er det eneste.
  • Havde du en tanke om at komme mere ud i naturen, så er dit næste skridt at sætte dig op på din cykel og køre en tur i skoven. Det er det eneste.

Dit næste skridt er en frugtbar vej til forandring

Når jeg er forvirret, overvældet og har svært ved at overskue tingene, forsøger jeg altid at vælge denne tilgang. Udelukkende at fokusere på det næste skridt. Tage det skridt, bruge den tid, det kræver, give det min fulde opmærksomhed og gøre det færdigt, så godt som jeg kan.

På den måde handler det ikke om destinationen, slet ikke om at have flere af dem. Det er ikke et spørgsmål om vandreturen, men udelukkende om at tage det næste skridt, om altid at gøre en ting ad gangen. Det er som om, at livet bliver lidt nemmere og mere enkelt på den måde.

Du kan gøre det samme. Hvad er dit næste skridt? Kan du tage det i dag?

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.