Vi har alle sammen noget, vi gerne vil. Der er det, vi rigtig, rigtig godt kunne tænke os. Det, vi drømmer om. Det, som vi tænker vil gøre den store positive forskel i vores liv.
Hvad vi drømmer om, er individuelt og det kan være vidt forskelligt. At rejse og se verden, finde kærligheden, sige vores job op og åbne en lille café, have mere tid i hverdagen, leve et sundere, mere balanceret liv, flytte til en ny by. Måske drømmer vi om at skrive en bog, være mere sammen med vores børn, vores venner og de mennesker, der betyder noget for os. Måske drømmer vi om at gå helt nye veje i livet.
Det er vigtigt at drømme. Drømme giver os håb, optimisme. De er vigtige at holde fast i, også i svære tider. Måske er der flere af os, der har mærket det i den alt for lange corona-periode. Der er så meget, der har været tungt og svært, men det at have håbet og drømmene, hjælper os til at sætte foden ud af sengen om morgenen. Drømme er et pejlemærke i livet.
Det svære ved drømme
Der er bare et problem med drømme, især de lidt større af dem.
De bliver sjældent til noget. Vi tænker på dem, men vi har svært ved at realisere dem. Det betyder også, at det, der starter som noget, der giver håb og optimisme – den gode drøm – ender med at blive en kilde til frustration. Dagene glider væk som rindende vand mellem vores fingre. Årene går, og vi kommer ikke tættere på vores drøm. Den begynder at gøre ondt.
Jeg har prøvet det selv. Engang ville jeg være professionel fodboldspiller i Liverpool. Jeg ville være astronaut, ville skrive den store roman, der forklarede det hele om livet, verden og samfundet. Jeg drømte om at rejse til Patagonien, stå i de åbne vidder og mærke blæsten i mit ansigt.
Der er ikke nogen af de drømme, der blev til noget. Ingen af dem, nul!
Det er okay og nok meget naturligt. Selvfølgelig er det ikke alle drømme, der lader sig realisere. Imidlertid er det ikke det samme som, at ingen af vores drømme lader sig realisere. Det tror jeg, de gør. For mig er der også drømme, der er lykkedes. Jeg er blevet forfatter, har ikke haft fast arbejde i syv år (det var en drøm for mig, dengang jeg havde et fast fuldtidsjob). Jeg er blevet gift, har fået to dejlige børn. Jeg har stået på Annapurna Base Camp i Nepal og set solen stå op over verdens højeste bjerge.
De ting har gjort en forskel. Det er drømme, der blev til virkelighed.
Det er opmuntrende, men de drømme har også en forhistorie. Jeg stod en sommer ved et lykkehjul i Tivoli for at tjene penge til rejsen til Nepal. Inden den første bog havde jeg skrevet og skrevet, der var mange mislykkede forsøg, inden det lykkedes at få et forlag til at sige ja. Uanset drømmen, var der mange små skridt, der blev taget, over lang tid og med tålmodighed, inden drømmen blev til virkelighed.
Heri ligger den centrale pointe: Det er ikke alle dine drømme, der kan blive til virkelighed, men nogle af dem kan godt. Men de kan det kun, hvis du tager dem alvorligt, og hvis du tager de mange små skridt, der med tiden fører dig ad den vej, hvor dine drømmes mål ligger og venter.
En simpel opskrift på at opnå dine drømme
Dine drømme er altså noget, du skal forpligte dig til. Du skal arbejde på dem. Her får du en simpel opskrift på, hvordan du kan gøre det. Det starter med et spørgsmål, du kan stille dig selv.
Kan du forpligte dig selv til at arbejde en time om dagen på din vigtigste drøm?
Kan du gøre det i et år? Alle dage, også når det regner? Når du er træt og uoplagt? Når dine børn larmer, eller når du skændes med din partner? I så fald har du, hvad der svarer til ti ugers fuldtidsarbejde, hvor du hen over det næste år, kan arbejde på din drøm.
Hvor langt kan du ikke nå? Hvor stor en forskel, vil det ikke gøre i dit liv?
Din drømmeproces i tre enkle skridt
Du kan prøve at følge denne proces, hvis du vil realisere en af dine drømme. Den er meget enkel, men den kræver også noget af dig.
1) Skriv en liste med alle dine drømme
Også dem, der umiddelbart synes urealistiske, og som måske går imod samfundets konventioner, ja, måske især dem. Listen må gerne være lang, og du skal ikke holde dig tilbage. Skriv alt, hvad du drømmer om, både de små og de store ting.
2) Skær listen ned
Nu sidder du måske med en lang liste. Derfor skal du skære den ned. Vælg de drømme der er vigtigst for dig, og som vil gøre den største positive forskel i dit liv. Identificér en 3-4 stykker, som er drømme, du gerne vil gå videre med. Overvej dem, tal med andre, stil spørgsmål. Giv det lidt tid og beslut dig så for at vælge én drøm og gå efter den.
3) Arbejd en time om dagen på din drøm
Drømme går ikke i opfyldelse af sig selv. De er ikke appelsiner, der falder ned i vores turban. De kræver indsats, forpligtigelse, udholdenhed. Sluk telefonen, luk alle distraktioner ude og giv arbejdet på din drøm en time om dagen. Gør det på samme tidspunkt hver dag, gerne om morgenen. Bliv ved, vær tålmodig. Giv drømmen den tid, drømmen tager.
Hold fast i håbet: Dine drømme kan gå i opfyldelse
Der er ikke noget hokuspokus i det her. Der er ikke noget smart produktivitetssystem. Ikke noget software, du skal købe. Det eneste du skal, er at kende din drøm og så forpligte dig til at arbejde på en time hver dag.
Gør du det, så vil der ske gode ting for dig. Du vil komme længere, end du tror, er muligt. Du kan indfri din drøm, og du kan begynde i dag. Har du en time til at gå i gang?
Tak fordi du læser med. Du kan få flere ideer og perspektiver i mit nyhedsbrev Søndagslisten. Hver søndag morgen sender jeg dig en artikel om det enkle, det langsomme og det meningsfulde liv. Der er mere end 4.150 tilmeldte, der læser med hver uge. Du kan være med ved at tilmelde dig i boksen herover.