Har du fået spørgsmålet, om du ville blive ved med at arbejde, hvis du vandt 10 millioner i lotto? Måske svarede du ”ja, selvfølgelig – jeg elsker mit job og gør det slet ikke for pengenes skyld.” I så fald behøver du ikke læse videre og kan vende tilbage til dit vidunderlige job. Det kan dog også være, at du svarede det, de fleste svarer. Nemlig at du ville bruge pengene på at få mere tid til at være sammen med dem, du holder af, på rejser, og på gode, meningsfulde oplevelser. Derfor ville du sige dit job op, hellere i morgen end i overmorgen.
Hvis du svarer sådan, så er det måske, fordi du ikke er helt så tilfreds med dit arbejdsliv, som du går og tror. Måske ser din ideelle dag, eller dit drømmeliv ikke helt ud som din hverdag med tidlige morgener, pendling og stressede arbejdsdage, gør det en mandag i december? Du har det udmærket, materielt er det trygt, og du gør det samme, som de fleste andre. Men er du havnet der, hvor du som barn og ung, drømte om at komme hen? Nej, vel? Det er blevet mere trædemølle, end godt er.
Det er en normal situation. De fleste af os bliver på et tidspunkt frustrerede over vores arbejdsliv. Altså ikke bare i form af den der dumme dag, hvor tingene kører skævt, men sådan en helt grundlæggende utilfredshed, hvor man begynder at spørge sig selv om, hvad man egentlig skal stille op med de år, man har tilbage på arbejdsmarkedet (og som det går med pensionsalderen bliver de år flere og flere for de fleste af os). Det skyldes ofte mangel. Måske er det mangel på tid til at gøre arbejdet ordentligt, mangel på anerkendelse, mangel på udfordringer i forhold til kompetencer, mangel på frihed til at løse opgaverne på den måde, man finder bedst.
Disse mangler fører ofte til frustration, hverdagen bliver mere og mere sur, chefen dummere og dummere, turen til jobbet om morgenen føles længere og længere. Vi vil gerne vende skuden, bryde fri, men vi ved ikke, hvordan. Vi begynder at betale for vores tryghed med personlig middelmådighed. Vi gør ikke det, vi helst vil. Vi er ikke glade i vores job.
Det er en situation, vi skal tage seriøst, men hvad er det lige, man gør, når man ikke har vundet i lotto, og ikke lige er blevet headhuntet til sit drømmejob? Når man står i en situation, hvor der også er en husleje, der skal betales?
Det første du kan gøre er, at booke et møde med sig selv. Det kan du gøre allerede i aften. Det næste du gør er derefter at skænke dig selv et godt glas rødvin, lægge din smartphone væk og sætte Mozart på dit musikanlæg. Så tager du en kuglepen, en notesbog – det er ligegyldigt, hvordan notesbogen ser ud, og måske har dine børn en, du kan ”låne” – og så bruger du tyve minutter på at besvare disse spørgsmål:
- Hvad gør dig glad på dit arbejde?
- For at bevare arbejdsglæden i dit nuværende job vil du…
- Hvad er du bedst til i dit arbejde?
- Hvornår skaber du resultater?
- Hvad har du gjort for at udvikle dig i dit arbejdsliv?
- For at udvikle dig yderligere fagligt og personligt, vil du…
- Hvad ønsker du af din karriere?
- Den ene handling du allerede i dag vil foretage dig for at komme tættere på dine karrieredrømme, er…
En sådan lille analyse af ens eget arbejdsliv kan være utrolig gavnlig og bør gøres et par gange om året. Betydningen af på denne måde at holde et møde med sig selv, kan ikke undervurderes. Selvrefleksion hjælper dig til at blive klogere på dine styrker, og på at afklare, hvad du i virkeligheden gerne vil bruge dit arbejdsliv på. Det er en metode, jeg selv har haft glæde af. Det er den type refleksioner, der hjalp mig til at skabe ændringer på mit job, siden gå ned i tid og derefter tage skridtet til at blive forfatter og selvstændig.
At gøre som jeg gjorde, er blot en af de veje, du kan tage. Refleksionerne kan hjælpe dig til at en bedre dialog om arbejdsopgaverne med din chef, for eksempel næste gang du er til MUS-samtale, og hvis du vil søge nyt, er det et godt udgangspunkt at have reflekteret over dine styrker og interesser. Og endelig: Der er ikke ret meget karriereudvikling, du kan drikke rødvin til, men det kan, du her.
Vil du have flere perspektiver og tips til et bedre arbejdsliv, så finder du dem i bogen Om at leve – 20 skridt til mere overskud og mindre stress. Der får du blandt andet råd til, hvordan du undgår distraktioner og får mere tid til det vigtige. Se mere om bogen her.