Det er en travl dag i en i forvejen travl periode. Da du står under bruseren om morgenen, finder du ud af, at det lokale vandværk har lukket for det varme vand på grund af nogle reparationer. Lidt senere går du ned i køkkenet og opdager, at du er løbet tør for kaffe. Du tjekker din mail, og ser, at din chef klokken seks om morgenen har sendt dig to hastesager, som du skal løse i løbet af formiddagen oven i alle de andre opgaver, du har. Da du sætter dig ind i bilen, vil den ikke starte. I stedet må du bruge forsinket og overfyldt offentlig transport. Du må løbe hen til din arbejdsplads og ærgrer dig over, at du har glem din paraply, for regnen siler ned. Da du endelig får et krus kaffe og sætter dig ned til dagens første møde, ringer din telefon. Det er en af medhjælperne i dit barns børnehave. Din datter har kastet op og virker lidt varm, så du bliver bedt om at hente hende med det samme…

Og sådan fortsætter det. Det er som om, at alting vælter sammen. At alle ulykker bare sker på én gang.

Måske er det en følelse, du kan genkende? At der er dage og uger, hvor det hele falder sammen, og dit korthus bliver blæst omkuld?

Det sker for alle

Jeg har i hvert fald prøvet det. Den her følelse af, at alting både privat og arbejdsmæssigt vælter ned over hovedet på mig, så jeg til sidst har lyst til at skrige eller til at emigrere og blive munk i et kloster i Himalaya.

Men virkeligheden er at det sker for os alle. Uanset, hvad vi har af gode ambitioner om det slow liv og en hverdag i balance, så kommer vi ud for disse situationer. At det sker en sjælden gang, behøver ikke at være et problem, men hvis det det er noget, du synes, du oplever relativt ofte, så er det værd at standse op og reflektere.

Du kan sjældent forhindre tingene i at ske, men spørgsmålet er, hvordan du går til det?

Først og fremmest er det en god idé at acceptere, at uforudsigelige ting sker. Det er et sundt, stoisk udgangspunkt. Imidlertid er det ikke det samme som, at du skal acceptere hvad som helst. Det er okay at sige det til tjeneren, hvis du får serveret en ret, der er en helt anden, end den du har bestilt. Du behøver ikke at sige ja og amen, hver gang chefen sender dig mails klokken seks om morgenen. Du må gerne sige fra over for åbenlyse urimeligheder.

Men der en gevinst i, at du prøver at skelne mellem det, du kan kontrollere, og det, du ikke kan kontrollere. Hvis du fokuserer på det, du kan påvirke, så spiller du så at sige bolden tilbage på din egen banehalvdel. Du kan ikke styre, om et tog er forsinket, men du kan altid styre, hvordan du reagerer på forsinkelsen. Hold fast i det, du kan kontrollere.

Hvorfor falder alting sammen?

Med det udgangspunkt kan du tage et skridt tilbage og spørge dig selv, hvorfor det sker. Hvorfor er det, at du igen og igen når frem til den her oplevelse af, at alting falder sammen?

Meget ofte er forklaringen, at hverdagen i forvejen er presset til det yderste. Der er så at sige ikke rum til ulykker i vores liv. Det gælder både de store ulykker, men også de små ting, der spænder ben i hverdagen. Er kalenderen fyldt til bristepunktet, er der ikke plads til det uventede. Hælder du vand i et glas, der allerede er fyldt, så flyder det over. Du kan ikke stoppe tingene i at ske, men du kan overveje, hvor meget rum, du har til at møde dem, når de opstår. Hvor meget luft og overskud er der i første omgang?

Det, du kan gøre

Det er ikke nogen nem opgave at løse, men her er tre ting, du kan overveje.

  • Kan du skabe mere luft i din kalender?
  • Kan du ligefrem planlægge efter, at uventede ting sker?
  • Kan du acceptere, at dårlige ting kommer til at ske?

Grundlæggende handler det om at skabe rum i dit liv. Rum til at du har noget line at give af, når tilværelsen strammer til. Har du ikke det, så bliver du væltet omkuld, når alting falder sammen. Det kræver fravalg og svære prioriteringer, men det kan være noget af det bedste, du kan gøre for dig selv. Så er du bedre rustet næste gang, alting falder sammen.


Få 7 e-bøger for under 200 kroner

Med e-bogspakken har jeg samlet mine mest populære e-bøger i en og samme pakke. Du sparer mere end 50 %, og for 189 kroner får du:

  • 100 ideer til simple living.
  • 100 ideer til mikroeventyr.
  • Genstart: Fra udbrændt til energifyldt i 5 enkle trin.
  • Minibog: 7 lektioner til dig, der drømmer om at sige dit job op.
  • Søndagslisten 2021 – 52 artikler om det enkle, det langsomme og det meningsfulde liv.
  • Søndagslisten 2022.
  • Print-selv-taknemmelighedsdagbog.

Efter dit køb modtager du et link, hvor du kan downloade bøgerne enkeltvis. Du modtager dem i et praktisk PDF-format, som du kan printe ud, hvis du ønsker det.


Ole Ditlev Nielsen
Mere tid 20 skridt