Har du prøvet at gå i gang med et spændende projekt eller en livsforandring, starte fuld af entusiasme for så…

…at gå i stå!

Helt og aldeles i stå, som at du stopper og ikke kommer i gang igen. Du vil gerne, men det er som om, at der er en usynlig kraft, der gør, at du ikke får holdt ved. Derefter kommer hverdagen med alle dens gøremål i vejen, og du får ikke vendt tilbage til dit ellers interessante projekt.

Det har jeg prøvet, mange gange. Og altid har det siddet tilbage i mig som en lille, nagende fornemmelse af ærgrelse. En ærgrelse over, at jeg af grunde jeg ikke forstod, ikke var i stand til at blive ved og gennemføre mit projekt.

Heldigvis er der også de (betydeligt færre) gange, hvor det er lykkedes mig at blive ved. En af dem læser du lige nu, Søndagslisten. Det har fået mig til at tænke over, hvad der egentlig skal til for, at vi holder ved. Det får du et bud på i dag, og jeg håber, at det kan inspirere dig til at holde fast i et projekt, du har startet.

Historien om Søndagslisten

I dag er det præcis seks år siden den allerførste artikel i Søndagslisten udkom. Det var den 11. februar 2018, på min 43-års fødselsdag. I dag fylder jeg så 49 år, og jeg skriver stadig en artikel om det enkle, det langsomme og meningsfulde liv om ugen.

Lidt hurtig hovedregning viser, at det er blevet til 312 artikler på de seks år, og den artikel, du læser lige nu, er nummer 313 i rækken. Da artikelserien startede, var der cirka 100 abonnenter på listen, og i dag er der lidt over 5.000. Om det er lidt eller meget, eller om artiklerne har været gode eller dårlige, må andre vurdere. Det eneste jeg konstaterer, er, at de er faldet klokken syv om morgenen hver søndag i seks år.

Det er trods alt en vis konsistens, og jeg får tit spørgsmålet om, hvordan jeg kan blive ved med at skrive artikler til Søndagslisten uge efter uge. Jeg har sjældent haft et godt svar på rede hånd, men efter jeg har tænkt over det, har jeg identificeret fem kvaliteter, der er afgørende for, om du bliver ved, eller om du opgiver dit projekt.

1) Du skal kunne lide det, du laver

Når jeg uden at springe en eneste uge over, har kunnet skrive artikler til den samme liste i seks år, er det først og fremmest, fordi jeg kan lide det. Jeg elsker at skrive. Selvfølgelig er der dage og uger, hvor ordene flyder nemmere end andre, men fundamentalt set holder jeg meget af at sidde ved mit skrivebord, med et krus kaffe og klassisk musik i høretelefonerne og skrive en tekst. Samtidig er det meningsfuldt at prøve at give et lille bidrag til, hvordan vi som samfundsfællesskab kan sænke tempoet og tage den lidt mere med ro. Det tror jeg stærkt på, vi har brug for.

Hvis du ikke kan lide det, du gør, og hvis du ikke oplever det som meningsfuldt, så er det svært at blive ved. Så er det naturligt, at du går i stå. Hvis du står med et projekt eller en livsforandring, som du gerne vil gennemføre, så overvej om den er meningsfuld for dig, og tænk over, hvad du kan gøre for at gøre den sjovere og mere spændende, så du slet ikke kan lade være med at udføre den.

2) Undgå overtænkning

Det er meget normalt at veje for og imod, være selvkritisk og spekulere på, om du skal gå den ene eller den anden vej med et projekt. Problemet er, at det kan være giftigt for din evne til at blive ved. Kaster du dig ud i mange overvejelser, og tænker du, at det hele skal være perfekt, sænker du sandsynligheden for, at du kan arbejde med konsistens.

Med Søndagslisten tænker jeg ikke så meget. Jeg skriver bare. Derefter lægger jeg det ud på min blog og i det software, jeg bruger til at sende artiklerne til din mail. Jeg laver altid en test, hvor jeg sender til mig selv, og jeg læser teksterne igennem for at tjekke dem igennem for de værste fejl. Men det tager meget sjældent mere end et kvarter, og hvis den enkelte artikel ender som en katastrofe (og dem har der været nogle stykker af), så er det kun en ud af 52 på et år. Det betyder jeg har 51 chancer hvert år for at forbedre mig og lære af mine fejl. Det er en meget bedre tilgang, hvis man vil blive ved med noget, end hvis man tænker, at hver enkelt detalje i et projekt skal være perfekt.

3) Find en rytme, der passer dig

Alting bliver nemmere, hvis du gør det til en vane, også dit arbejde med et projekt, du gerne vil blive ved med. Det handler ikke om, at du skal spise grøntsagsgrød hver morgen eller arbejde sent hver aften, fordi der er ro i huset, og telefonen ikke ringer. Hvis de to ting passer dig godt, så skal du endelig gøre det, men det vigtige er, at du finder den rytme, der passer dig.

Det vigtigste er, at du finder en rytme, der sætter dig i stand til at blive ved over tid. Det er sjældent gavnligt at arbejde dig helt ned den ene dag. Det kan godt være, at du når en masse den ene dag, men så har du ikke energien til at fortsætte de følgende dage. Find en rytme, der sætter dig i stand til at arbejde lidt hver dag, men at gøre det kontinuerligt over tid. Jeg skriver meget sjældent mange timer hver dag, men jeg skriver noget hver dag. I det lange løb løber det op.

Du finder nemmest din rytme, hvis du arbejder på dit projekt eller din livsforandring på samme tidspunkt af dagen. Selv foretrækker jeg at skrive så tidligt på dagen som muligt, men vælg det, der passer bedst til dig og din dagligdag. 

4) Giv dig selv luft

Jeg anerkender, at en deadline kan have en særlig magi. Du bliver ofte færdig med noget, når du absolut skal være færdig. Det var den arbejdsform, jeg praktiserede under hele min skole- og studietid, men jeg anbefaler den ikke, og jeg praktiserer den kun sjældent i dag. Hvis perspektivet er kunsten at blive ved, så er det bedre at gå den anden vej. Det betyder, at du giver dig selv luft ved at være i god tid.

Hvis du hele tiden kører med stramme deadlines, bliver det et stress og et pres, som gør, at du til sidst brænder ud, får forhøjet blodtryk eller begge dele. Prøv i stedet at komme lidt foran med dit projekt.

Med Søndagslisten sidder jeg aldrig en lørdag aften for at få artiklen til næste morgen klar. Jeg er altid nogle uger og i visse perioder et par måneder forud. Det giver en anden ro, mindre stress og en følelse af, at man gør det, man gør, fordi man har lyst og ikke fordi man skal overholde en deadline. Hvis det virker uoverskueligt at arbejde dig langt forud, så prøv at sænke ambitionerne for at holde fast i dit momentum. I mit tilfælde kunne det betyde, at jeg skrev kortere artikler, i hvert fald i en periode, så jeg kunne komme forud igen.

5) Glem, hvad andre tænker

Du kan finde tusindvis af holdninger til det, du arbejder med eller gerne vil gennemføre. En tur på Google eller de sociale medier vil overbevise dig om det. Der er også mange, der gerne vil fortælle dig, hvordan du skal gøre. Selv har jeg mange gange fået at vide, at det er totalt forældet at skrive et ugentligt nyhedsbrev. Jeg skulle hellere lave e-mail-serier og kampagner og i øvrigt skynde mig at komme på TikTok i stedet, for det er det, de unge vil have.

I starten lyttede jeg til de råd, men jeg blev forvirret og stresset af det, og jeg endte med ikke at følge dem. I stedet har jeg holdt fast i Søndagslistens grundform med en artikel udsendt hver søndag morgen. Bruger du mentale kræfter på at følge med i de nyeste råd og lytte efter alle de tips, der er derude, bliver det uoverskueligt, og du kommer så meget i tvivl, at det bliver svært at holde ved. Hold i stedet fast i din mavefornemmelse, lyt til den respons, du får fra mennesker, der rent faktisk ser dit arbejde, og gør det, der giver dig glæde. Vær begejstret, ikke strategisk.

Dyrk de 5 kvaliteter og du lærer kunsten at blive ved

Hvis du følger disse fem kvaliteter, er du godt på vej til at lære kunsten at blive ved. De har hjulpet mig meget, og uden dem ville du ikke kunne læse den artikel, du læser lige nu. De kan gøre en forskel for, om du arbejder med konsistens, eller om du ikke gør. Prøv at overveje dem næste gang, du starter et projekt eller en livsforandring og gerne vil holde fast over tid.

Og til sidst: Blot en stor tak til dig og alle de andre, der læser med på Søndagslisten. Det varmer mig hver eneste uge, for dermed er du med til at gøre verden til et enklere, langsommere og mere meningsfuldt sted. Det tror jeg, at den har brug for.


Lån e-bøger og lydbøger på eReolen

Livseksperimenter

Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv

Denne bog giver dig motivation og praktiske tips til at gå en anden vej i tilværelsen. Dermed får du inspiration til at begynde igen og leve et liv med mening, kreativitet og balance.

Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening

Her er en lettilgængelig håndbog til dig, der vil leve langsomt og enkelt. Du får en introduktion til den verdensomspændende langsombevægelse og et væld af praktiske tips til slow living. Bogen kan lånes både som e-bog og lydbog.

Slow living bog