Det er højsæson for nytårsforsætter. Højsæson for målsætninger om at ændre vaner. Højsæson for ønsker om at leve et andet liv.

Det er det nemme. Vi kan alle sammen sige, at vi i det nye år gerne vil leve langsommere. Blive mere produktive på jobbet. Tabe os, motionere, se smukkere ud (selvom jeg, hvad det sidste angår, tænker, at det er vigtigere, at vi elsker os selv, som de uperfekte mennesker, vi er). Vi kan sige, at vi vil rydde op derhjemme, spise sundere, lægge telefonen fra os, se mindre Netflix men derimod se vores venner mere i det nye år.

Der er ikke noget af det, der er svært at sige.

Det svære ved nye vaner

Det er heller ikke svært at gå i gang. Det er ikke vanskeligt at koge broccoli til aftensmaden. Slet ikke umuligt at cykle en tur på tre kvarter. Der er heller ikke noget umuligt ved at slukke for Netflix om aftenen. Det kræver blot et lille tryk med vores pegefinger. Der er ikke noget af det, der er svært.

Det svære er at blive ved. At gøre de gode intentioner til en daglig vane. Det er det, der er svært. Og det er især svært, når resultaterne ikke melder sig. Når vi ikke ser nogen effekt af vores nye vaner.

Det, der sker for mange af os i januar, er noget i retning af det her: Vi har de bedste intentioner om at ændre vaner. Måske vil vi gerne tabe os. Vi spiser sundt og begynder at motionere. Efter nogle uger stiger vi op på vægten og konstaterer, at vi vejer 100 gram mere end før.

Måske har vi sat os for, at 2020 er året, hvor vi endelig skriver den roman, vi har drømt om. Vi går i gang, skriver hver aften, og efter en måned er der stadig hverken hoved eller hale i manuskriptet.

Det er så totalt demotiverende. Når resultaterne ikke viser sig, er det svært at holde fast i de nye vaner. Det er nytårsforsætternes gravplads. Det er der, målsætningerne dør.

Tænk på stenhuggeren når du prøver at ændre vaner

At resultaterne ikke kommer hurtigt, er dog ikke det samme, som at de aldrig kommer. Ting tager tid. Vær tålmodig. Når vi forsøger at få nye og bedre vaner, er resultaterne ikke lineære. De er snarere eksponentielle.

Tænk på stenhuggeren der står med sin blok. Han hugger 100 gange i den med sin mejsel. Ingenting sker. Og så, med slag nummer 101 splitter stenblokken i to. Det er ikke noget mirakel, der gør det. Det er summen af det hele. Det er de 100 slag, der gik forud, der sammen med det sidste slag skaber resultatet.

Det er ikke den sidste løbetur, der giver dig en sundere krop og får dig til at føle dig bedre tilpas. Det er alle de løbeture, der gik forud.

Det er ikke det øjeblik, hvor du skriver den sidste sætning i din roman, der skaber resultatet. Det er alle de sætninger, der gik forud.

Det er ikke denne artikel, som du læser lige nu, der har givet Søndagslisten lige knap 2.000 faste læsere hver søndag morgen. Det er de 200 artikler, der gik forud.

Tålmodighed er nøglen til dine nye vaner

Uanset hvilket område af dit liv det handler om, skal du være tålmodig. Det handler om at blive ved. Om at tage det lille skridt og tage det med konsistens, hver dag. Så vil du til sidst opleve en markant forbedring, uanset hvilken vane, du tilegner dig eller forsøger at ændre.

Tålmodighed er nøglen til nye og bedre vaner. Drop tanken om den hurtige gevinst. At ændre en vane er ikke noget quick fix. Det er det seje træk, der gør forskellen. Tager du det træk, om så blot en lille smule ad gangen, kommer gode ting til at ske for dig i 2020.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.