Det er 20 år siden, men jeg husker ordret, hvad min underviser på universitetet skrev:

Dit sprog er slapt og upræcist!

Han var lektor på Nordisk Filologi, og han dumpede mig.

Der var også ham, der var vejleder på mit bachelorprojekt på Institut for historie, der skrev til mig:

Det er ren bragesnak, det du skriver, Ole.

Han dumpede mig også.

Dengang var det fristende at holde op, med studiet og med at skrive i det hele taget. Det gjorde jeg ikke. Jeg skrev videre, blev færdig. I dag er det blevet til ni bøger, to oversættelser af historiske fagbøger fra tysk til dansk, flere hundrede blogposts og en række andre skriveprojekter.

Det er ikke al kritik, du skal lytte til!

Kritik og afvisninger er en del af tilværelsen

Vi møder alle sammen kritik og afvisninger. Folk siger nej til os. Det er en del af livet, og det er en del af livet, der gør ondt. Spørgsmålet er, hvordan vi rejser os, når kritikken har sparket os omkuld. Hvordan holder vi os på benene, når kritikkens stride modvind rammer os?

Jeg tror, der er to ting, du kan gøre.

For det første: Lyt ikke til det hele!

Jo, den konstruktive, fremadrettede kritik, der er leveret på en ordentlig måde, er værd at lytte til. Den flytter dig, bringer dig fremad, gør dit arbejde bedre. Den er okay, oprigtig og værd at tage til dig.

Der er bare også den negative, perfide kritik. Den, der piller dig ned. Den er ikke værd at bruge din tid på. Ofte kommer den fra dørvogtere, der vil fortælle dig, at dit projekt ikke kan lade sig gøre. At din idé er umulig og urealistisk, og du hellere bør gøre, som du plejer. Den kritik skal du lade være med at lytte til. Dørvogterne vil dig ikke noget godt. De bygger barrikader for at beskytte sig selv og deres egen usikkerhed.

For det andet: Det handler ikke altid om dig

I nogle tilfælde er kritik og afvisninger personlig, men i mange tilfælde er det noget andet, der er på spil.

  • Det er ikke dig, men din jobansøgning, der bliver afvist.
  • Det er ikke dig, men din tekst på Tinder, der bliver swipet ud til siden.
  • Det er ikke dig, men din forretningsplan for en ny virksomhed, som banken afviser.
  • Det er ikke dig, men den opgave du har skrevet, der får en dårlig karakter.

Kritikerne, dem der afviser dig, kender dig ikke. De ved ikke, hvem du er. Hvad, du kan. Hvor dygtig, du i virkeligheden er.

For det tredje: Gem på den ros og anerkendelse, du modtager

Det hjælper at skille tingene ad på den måde. Det hjælper at holde fast i dig selv. Jeg ville ønske, at jeg havde kunnet det dengang for tyve år siden. Jeg tror, jeg i så fald var kommet bedre igennem mine underviseres kritik. Den gjorde ondt i årevis, også efter jeg var blevet færdig og havde bestået alle mine fag.

En anden ting, der også hjælper, er at tage udgangspunkt i noget, der er lige så uomgængeligt, som at du modtager kritik og afvisninger i dit liv. Du får nemlig også ros og anerkendelse, meget mere end du måske lige går og tror. Det er det gode, og de gode ting er værd at huske på.

Det kan du gøre ved at skrive det ned, når du modtager ros og anerkendelse. Du kan skrive det ned i en notesbog eller gemme det i en mappe i det geniale og gratis noteprogram Evernote. Om det er i en fysisk notesbog eller i en digital mappe, så tag den frem, når kritikken og afvisningen rammer. Gem den til en regnvejrsdag, hvor du har brug for at læse eller høre positive ord. Det vil sætte dig i bedre humør, og det er den bedste modgift mod kritik, der findes.

Start derfor med at lave sådan en anerkendelses-fil eller notesbog allerede i dag. Den kommer til at give dig glæde på et senere tidspunkt.


Få den komplette guide til simple living

Ønsker du et enklere liv, hvor du er fri for stress og alt det unødvendige? Så er e-bogen 100 ideer til simple living lige noget for dig.

Denne bog giver dig 100 praktiske og inspirerende ideer til, hvordan du kan forenkle din tilværelse og fokusere på det vigtige i livet. Glem alt om komplekse livsstilsændringer, bogen viser dig, hvordan du kan implementere enkle, men effektive ændringer i din hverdag.

Du får 148 lækkert designede sider for kun 50 kroner – det svarer til 50 øre pr. idé.

Køb bogen i dag og oplev fordelene ved et enkelt liv!


Simple living

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.