For mange år siden tilbragte jeg et år af mit liv med at rejse rundt i Indien og Nepal. På min rejse kom jeg i en januar måned til den lille by Pushkar. Den ligger smukt ved en sø, og er fuld af templer, der gør den til et helligt sted for mange hinduer. Byen er omkranset af en ørken, som fylder det meste af delstaten Rajastahn. Og der er noget ved ørkener om vinteren:

Om natten er de forbløffende kolde!

Inden jeg kom til Pushkar, havde jeg været på farten i lang tid. Det passede derfor perfekt med et lidt længere ophold i den smukke by, hvor tempoet var mere roligt end i Indiens store byer. Jeg tjekkede ind på et lille gæstehus og fik et fint, billigt og spartansk værelse. Nok havde jeg frosset lidt om natten, men jeg var i godt humør, da jeg den første morgen gik ud på det fælles badeværelse for at tage mit morgenbrusebad.

Der fandt jeg så ud af, at der kun var koldt vand i hanerne. Som i iskoldt vand!

Når man fryser i forvejen, så er det ikke videre fantastisk at mærke iskoldt vand skylle ned over kroppen. Jeg oplevde det som virkelig, virkelig ubehageligt. Jeg elsker at gå i bad, men jeg er ikke meget for kolde afvaskninger.

Det var, mildt sagt, ukomfortabelt.

Hvad de kolde brusebade gjorde ved mig

Jeg kunne godt lide Pushkar, og jeg havde besluttet mig for at blive i byen et længere stykke tid, så den følgende morgen gentog seancen sig.

Under bruseren, iskoldt vand, en følelse af ubehag.

Dagen efter: Bruser, iskulde, ubehag.

Endnu en dag: Bruser, kulde, lidt mindre ubehag.

Sådan fortsatte det. Jeg kom aldrig til at elske de kolde brusebade i ørkenens vinterkulde, men jeg vænnede mig til dem. Og på en eller anden måde var det som om, at resten af dagen blev nemmere. Jeg følte en styrke, som havde jeg startet dagen med at vinde en kamp. Jeg satte mere pris på de små ting, som et glas varm chai til morgenmaden eller solen, der løftede sig på himlen om formiddagen. Det var som om, jeg blev stærkere. Som om den kolde og ukomfortable start på dagen førte noget godt med sig på lidt længere sigt.

Gode grunde til at favne det ukomfortable

Der er en pointe her. Når du gør noget ukomfortabelt, så kan det styrke dig, selvom det ikke er rart, mens du gør det. Det betyder, at hvis du vil vokse og gro som menneske, vinder du noget ved at gøre det ukomfortable. Du bliver bragt længere end, hvis du altid holder dig til det sikre. Dengang i Indien kunne jeg have tjekket ind på et bedre hotel med varmt vand i hanerne, men så havde jeg måske ikke følt den styrke og den glæde ved de små ting, som jeg oplevede i løbet af mine dage i Pushkar. Eller måske står du over for at skulle foretage et telefonopkald, du ikke har lyst til? Jeg vil vædde med, at hvis du ringer op alligevel, så har du det bedre efter telefonopkaldet end før.

Af og til er de svære løsninger også de bedste løsninger.

Det gælder både privat og i dit arbejdsliv. Derfor kan du med fordel tænke over, om du måske undlader at gøre noget vanskeligt, fordi det er ukomfortabelt? Om det i sidste ende holder dig tilbage i stedet for at føre dig fremad?

Eksempler på ukomfortable handlinger

Du behøver ikke vende alting på hovedet, og jeg siger ikke, at alt hvad du skal gøre i livet, skal være ukomfortabelt. Men måske kan du starte i det små? Her er en række eksempler på ukomfortable ting, du kan gøre, som i det lange løb vil stille dig bedre.

 • Stå en halv time tidligere op om morgenen og arbejde på et kreativt projekt eller en idé, du har.
 • Tage 5 eller 10 armbøjninger.
 • Sige undskyld til en person, du har skændtes med.
 • Droppe sukker og alkohol i en uge.
 • Være offline i 48 timer.
 • Tage en samtale med din chef om arbejdsbyrde og opgavefordeling.
 • Gøre hovedrent i dit hjem.
 • Gå ned i tid, så du tjener færre penge, men har mere tid til det, der er vigtigt for dig.
 • Tage et koldt brusebad hver eller hver anden morgen.
 • Lave en 7 minute workout.
 • Række ud til et menneske, som har betydet noget for dig, men som du har mistet kontakten til.
 • Sende en uopfordret ansøgning.
 • Fortælle en person, du stoler på, om dine inderste drømme og ambitioner.

Det er blot nogle eksempler, og du kan sikkert selv få flere ideer. Forslagene herover har to ting til fælles. De er ukomfortable, ingen tvivl om det. Men de er heller ikke uoverskuelige. De er konkrete ting, du kan gøre, endda ret hurtigt. Og jeg garanterer dig, at jorden ikke går under, hvis du gør en af disse ting. Tværtimod kan den blive et bedre sted af det, for dig og for andre.

Kan du gøre en ukomfortabel ting i dag?

Livet skal ikke være en pine. Det er hårdt nok, som det er, men måske kan du finde en balance? Måske kan det være okay, at du foretager en ukomfortabel handling i dag, som styrker dig i morgen?

Du kan starte med det samme. Se på listen med forslag til ukomfortable ting, du kan gøre. Vælg det forslag, som du føler, er mest til at gå til. Gør det lige om lidt. Du bliver stærkere af det.


Gør som 3.898 andre og tilmeld dig Søndagslisten

Søndagslisten er en ugentlig artikel om det enkle, langsomme og meningsfulde liv, som lander i din indbakke hver søndag morgen. Hvis du gerne vil have inspiration til en tilværelse med ro på og tid til det vigtige, er Søndagslisten skrevet til dig. Du kan naturligvis afmelde når som helst, og du tilmelder dig lige her.

Søndagslisten

Læs de seneste artikler

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.