En bog, hvis titel jeg forelskede mig i, inden jeg overhovedet havde læst en linje, er Jenny Odells ”How to Do Nothing”. Jeg er overbevist om, at kunsten at gøre ingenting er vigtig i en travl og kaotisk tid som vores. Bogen blev da også en succes, da den udkom, og USA’s tidligere præsident Barack Obama havde den på sin liste over de bedste bøger, han læste i 2019.

Det er også en god og tankevækkende bog, om end titlen måske er en smule misvinde. Det er ikke helt så meget en ”sådan-gør-du-bog”, som jeg troede, men derimod indeholder den en lang række spændende pointer og betragtninger. Den forholder sig kritisk til forbrugersamfundet og den tendens til at vi hele tiden skal vise, at vi har gjort noget med vores tid. At vi har været i stand til at producere.

Jenny Odell er kritisk over for denne tendens, for den fører til overfladiske liv, hvor vi bare følger mængden og glemmer at tænke selv. Vi bliver optagede af at bruge tiden, men reflekterer ikke over, hvad vi bruger tiden på. Derfor foreslår hun et alternativ:

Vi skal starte med at gøre ingenting!

Når vi lærer at favne stilheden, så lærer vi også at rette vores fokus på en måde, så det åbner for en ny og dybere forståelse af verden. Jenny Odell betegner det som en vigtig modstandshandling i de sociale mediers tidsalder.

Om værdien i det ubrugelige: En historie fra Kina

I bogen er der en række interessante og tankevækkende eksempler på værdien i at gøre ingenting. Et par af disse eksempler handler om noget så overraskende som træer.

I det fjerde århundrede før Kristus skrev filosoffen Zhuang Zhou historien Det ubrugelige træ. Her kommer en tømrer forbi et stort, gammelt egetræ. Han vurderer, at træet er værdiløst og ubrugeligt, fordi dets gamle, krogede grene ikke er gode at bruge som tømmer.

Senere dukker træet op i tømrerens drømme, hvor det udspørger ham om hans definition på, hvad der er brugbart. ”Træer, der er gode som tømmer,” argumenterer det gamle egetræ, er meget ’brugbare,’ og alligevel bliver træerne fældet af mennesker, når de står i deres zenit. ”Hvis jeg havde været brugbar,” spørger egetræet, ”ville jeg så have vokset mig så stor, som jeg er nu?”

Det værdiløse kan være værdifuldt – du skal blot se det fra det gamle egetræs perspektiv. Træet konkluderer, at denne pointe bliver overset af dem, der kun ser potentielt tømmer, når de ser et træ.

Det er okay at være besværlig

Zhuang Zhos gamle egetræ har et modstykke i virkelighedens verden. Jenny Odell bor i nærheden af de bakker, der rejser sig højt over San Francisco-bugten. Bakkerne var engang fulde af tårnhøje redwood-træer. Disse ældgamle giganter blev fældet under 1850’ernes guldfeber – på nær et enkelt. Det træ står stadig i dag, og det bliver kaldt ”Gamle Overlever.”

Der var to grunde til, at ”Gamle Overlever” ikke blev fældet. For det første var det for kroget til at egne sig som tømmer, og for det andet stod det på en stejl klippeskråning, der gjorde det svært at fælde det. Med andre ord var ”Gamle Overlever” for underlig og for besværlig til at blive fældet og nemt blive transporteret til savmøllen.

Det fører Jenny Odell til en vigtig pointe. Du kan give dig selv en form, der gør dig modstandsdygtig over for at blive slugt af det dominerende system. Ligesom træer ikke behøver at blive bedømt på, hvor velegnede de er som tømmer, så behøver vi ikke at måle vores liv i produktivitet.

3 pointer, du kan tage med dig

Bogen indeholder også interessante betragtninger om arbejdsmarkedets udvikling, og det problematiske i, at grænserne mellem arbejde og fritid i dag flyder sammen. I den situation bliver det at gøre ingenting opfattet som uproduktiv spildtid, men det er der, hvor vi bringer vores urolige sind i ro, og hvor vi genfinder vores kræfter. Med det udgangspunkt, er der især tre vigtige konklusioner fra ”How to Do Nothing”, som du kan drage.

1) Gør ikke hele dit liv op i produktivitet og materielle gevinster.

2) Der er en styrke i at være kroget og anderledes.

3) Der er en værdi i at gøre ingenting. Du kan stå stille og vokse og gro af det – ligesom de gamle træer.

Det er tre gode pejlemærker. Måske kan de hjælpe med at sænke livets hastighed. Du behøver ikke at styrte rundt til det næste og det næste og det næste. Du behøver ikke altid gøre dig selv brugbar. Du kan også vælge at gøre ingenting.


 Tilmeld dig Søndagslisten Plus og få adgang til audioserien ”Visdomsord”

”Visdomsord” er en ny podcastserie, hvor du på under 10 minutter får en introduktion til en af verdenshistoriens største tænkere og fem konkrete tips til, hvordan du kan bruge visdommen fra de pågældende i din hverdag i 2024. Du hører om, hvad Seneca, Kierkegaard, Gandhi og mange andre kan lære dig i dag.

Serien er en del af Søndagslisten Plus, som du kan tilmelde dig her. Det koster en krone om dagen betalt som et månedsabonnement, og der er ingen bindinger. Du kan se mere om ”Visdomsord” og Søndagslisten Plus og tilmelde dig her.


Søndagslisten Plus

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.