I denne uge stødte jeg på dette citat af den legendariske golfspiller, Ben Hogan.

Golf er et spil om held. Jo mere jeg øver mig, jo heldigere bliver jeg.

Ben Hogan

Jeg har ikke forstand på golf, og det er ikke en sportsgren, jeg følger med i, men jeg elsker det citat. Ben Hogan har fuldstændig ret.

Vi vil selvfølgelig gerne være heldige. Vinde i Lotto, finde vores livspartner ved et tilfældigt møde på gaden, mærke appelsinen falde ned i vores turban.

Problemet?  Det sker bare ikke. Heldet kommer ikke, når vi lægger os på sofaen og giver os til at vente på det. Det kræver tid, øvelse, rutiner og rytme. Det kræver, at vi åbner øjnene og ser. At vi lader vores blik falde i de retninger, hvor muligheder kan opstå. Går vi for eksempel og kigger på vores telefon hele tiden, så ser vi ikke den mulige livspartner stå der på fortovet. Går vi derimod en tur hver dag, hvor vi løfter blikket, så er muligheden i hvert fald til stede.

Måske er der en opskrift på held, måske ikke. Hvis der er, så kræver det noget af os.

Vi skal øve os hver dag!

Glem troen på det pludselige held. Glem mirakelpillen, det quick fix der med ét slag løser det hele for dig. Tænk ikke på det, lad være med at drømme om det.

I stedet kan du gøre noget andet. Du kan fokusere på at øve dig, på at gøre noget hver dag, måske få minutter ad gangen. I så fald kan du lade dig inspirere af disse tre eksempler herunder. De handler om vidt forskellige ting, men principperne er de samme. Hvis der er et område, du – ligesom Ben Hogan og hans golfspil – gerne vil føle dig heldig på, så kan du følge de samme principper, uanset hvilket mål du har.

Eksempel 1: At øve sig på at tabe sig

I sin glimrende bog Atomic Habits fortæller forfatteren James Clear om en amerikansk mand, der havde behov for at tabe sig. Som så mange andre meldte han sig ind i et fitnesscenter, men hans tilgang til det, var helt anderledes. I stedet for at kaste sig ud i en masse træning, kørte han ned i centret den første dag, var der i fem minutter, lavede en halv øvelse og satte sig derefter ud i sin bil igen og kørte hjem.

Dagen efter gjorde han det samme. Ind i bilen, fem minutter i centret, en halv øvelse, hjem igen.

Dagen efter igen den samme rutine med de fem minutter, den halve øvelse og hjem igen. I de første fire-fem uger var det, det eneste han gjorde.

Han øvede sig.

Efterhånden blev de fem minutter til ti minutter, den halve øvelse til en hel. Senere tyve minutter og endnu længere tid og endnu flere øvelser. Han var tålmodig og øvede sig så længe, at det blev en rutine. Han endte med at tabe sig. Det var heldigt for ham.

Eksempel 2: At øve sig på at blive økonomisk uafhængig

Du kender måske Pernille Wahlgren, der har optrådt i en lang række medier med sit budskab om at leve enkelt og om at opnå økonomisk frihed gennem aktieinvesteringer. Det har hun skrevet en bog om.

Der er nok mange, der gerne vil være i samme situation, at have friheden og tiden til at beskæftige sig med det, man finder mest meningsfuldt og givende. Det lyder heldigt, men det handler ikke om held. Det er mere end tyve år siden, at Pernille Wahlgren købte sin første aktie.

Hun har været tålmodig, og hun har øvet sig. Det gør hun stadig. Det kan du også gøre.

Eksempel 3: At øve sig på at skrive

Hvis du for ti år siden havde sagt til mig, at jeg ved udgangen af dette årti ville have skrevet otte anmelderroste bøger, afholdt hundredvis af foredrag, kurser og workshops over hele Danmark og have næsten 2.500 abonnenter på Søndagslisten, ville jeg have sagt til dig, at du var skør i bolden. Så heldig kunne jeg umuligt være.

Jeg ved ikke, om jeg er heldig, og jeg er i hvert fald ikke blevet millionær af alt det, men der er en anden ting, jeg ved:

Jeg øver mig på at skrive hver dag.

Hver morgen mellem klokken fem og seks sætter jeg mig ned i køkkenet, tager et par høretelefoner på, drikker kaffe og skriver, inden Kirstine og børnene vågner. Nogle gange i hånden, andre gange på computeren, ofte i min dagbog. Lige meget hvad, så skriver jeg hver dag. Jeg øver mig og prøver at blive bedre til det. I snart ti år har det været min faste morgenvane.

Det jeg har skrevet, al den tid med at øve mig, er fundamentet for alt det andet. Kurser og foredrag, hjemmesiden, mailinglisten, undervisningen og hvad jeg ellers beskæftiger mig med. Hvis jeg ikke øvede mig hver morgen, ville de ting ikke eksistere.

Du behøver ikke at skrive, men du kan følge samme princip. Finde et fast tidspunkt, hvor du øver dig hver dag. På det, der er vigtigt og betydningsfuldt for dig. Det, der i sidste ende kan give dig held.

To ting, du kan gøre for at finde lidt held

Hvis du er med på at droppe tanken om held og i stedet fokusere på at øve dig, så er der to ting, som du kan gøre allerede i dag.

For det første kan du reflektere over, hvad du i virkeligheden gerne vil. Hvad skal der ske i dit liv, så du kan sige til dig selv, at du føler dig heldig? Skriv det ned.

For det andet kan du begynde at øve dig.

Start i dag. Sæt 30 minutter af til at øve dig på noget, der, hvis du er tålmodig og vedholdende, kan ende med at gøre en positiv forskel for dig og for de mennesker, der betyder noget for dig.

Glem heldet og troen på det pludselige lynnedslag, der gør hele forskellen for dig. Fokuser i stedet på at øve dig. Gør som den heldige golfspiller, Ben Hogan.


Foto: Emilie Haut

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.