Så er det juli og dermed ferietid for rigtig mange af os. Uanset, om man er hjemme, eller er taget på langfart (i det omfang det kan lade sig gøre i en coronatid), så er ferien vigtig. Den er en chance for at geare ned, sænke tempoet og falde til ro. Ferien er en lejlighed til at favne langsomhed, der er alt for sjælden i den fortravlede tilstand, vi kalder for hverdagen. Ferien kan bringe pulsen ned, få krop og sjæl i vater og give tid til værdifuld refleksion. Over det, der er sket. Over det, der skal komme.

Derfor er ferien værdifuld. Den er den mentale pauseknap, vi alt for sjældent trykker på, når dagligdagen buldrer derudad med alle dens gøremål, forpligtigelser og fyldte kalenderblade. Ferien giver energi. Den forsyner os med kræfter til det, der venter os på den anden side af sommeren.

Problemet er bare, at vi nogle gange glemmer det. Det her med pauseknappen. Ferier kan ende som projekter med ting, der skal ses, nås og gøres. Dermed risikerer de at blive endnu en to-do-liste oven på den række af to-do-lister, vi var igennem, inden vi fik ferie. I så fald når vi ikke frem til roen, får ikke tanket den nødvendige energi. Det kommer til at bide os i halen, når det er november, regnen siler ned og to-do-listerne bliver længere, mens dagene bliver kortere.

7 konkrete tips til en slow sommer

Ferien skal helst ikke en ende som en intention. En forestilling om slowness, ro på og lange, lyse dage, mens virkeligheden ender med at blive det, vi kan kalde for ”projektferien.” Vi skal sikre os, at ferien rent faktisk bliver den langsomme tid, som vi har brug for.

Jeg elsker at rejse, og det at kunne rejse, er noget af det, jeg har savnet mest ved coronatiden. Men en slow summer handler ikke om fjerne destinationer. Det er ikke et spørgsmål om, hvor du tager hen, eller hvor fancy et hotel du bor på. Det drejer sig ikke om, hvorvidt der er spabad i dit sommerhus, men om at lukke øjnene, tage en lur på grønt græs, under en åben, blå himmel.

En slow sommer er en tilgang til den måde, du bruger din tid på. Eller måske snarere ikke bruger den. Hvordan du lader den flyde, passere langsomt, som en doven flod på en varm eftermiddag. Herunder får du syv forslag til, hvordan du kan prøve denne tilgang, så du får en langsom ferie.

1) Læg ingen planer

Vores hverdag er så struktureret og skemalagt. Vi skal møde på arbejde på særlige tidspunkter, børnene skal i skole klokken 8, der er møder lagt ind i kalenderen og fjernsynsprogrammer på fastsatte tidspunkter. Ferien er en chance for at bryde med al denne struktur og planlægning. Genfind i stedet glæden ved det spontane. Spis, når du er sulten, sov, når du er træt og mærk, hvad du har lyst til, når du vågner om morgenen. Måske lærer du nyt om dig selv. Hvad, der får dig til at slappe af, hvad, der gør dig glad, hvad du måske mangler, når hverdagen først drøner afsted.

2) Vær så meget udendørs som muligt

Der er dele af året, hvor det er svært for os at komme ud. Måske synes vi, at vi mangler tiden, eller også er vejret slet og ret så dårligt, at det tager lysten til at være udendørs fra os. Om sommeren er det nemmere, og der er noget ved den friske luft, de drivende skyer og grønne træer og planter, der gør os godt. Gør det til en vane at spise dine måltider udendørs, om det er på en terrasse, på en bænk i en park eller ved stranden, er ikke det afgørende. Det afgørende er luften, lyset og det tiltrængte skud vitamin D.

3) Prøv et mikroeventyr

Ferier behøver ikke være at være spektakulære eventyr til fjerne destinationer. De kræver ikke action eller udstyr. Sneglefart i ferien er fin, men tænker du alligevel, at der gerne må ske en smule, så prøv med et mikroventyr. Det er det eventyr, der ligger lige uden for din hoveddør, og som hverken kræver penge, planlægning eller udstyr. De kan gøre dine dage rigere og åbne dit blik for de overraskelser, som dit lokalområde indeholder. I denne artikel får du tre konkrete ideer til dit første mikroeventyr.

4) Skriv dagbog, mal eller lav en scrapbog over din ferie

En slow sommer er den perfekte lejlighed til at genfinde din kreative åre. I vores fortravlede regnearkssamfund bliver vores kreative muskler slappe, og det gør i virkeligheden tilværelsen fattigere. Ferien er en god lejlighed til at folde dine kreative faner ud. Du kan skrive dagbog, lave en traditionel scrapbog, hvor du klipper og klistrer ferieminder ind og lave e-bøger, film eller slideshows med sommerøjeblikke i det geniale, gratis, grafiske værktøj Canva. Du kan også sætte dig ned og tegne det, du ser. Det gjorde jeg forleden, hvor jeg sad og nød udsigten over Kalvebod Fælled. Du kan se resultatet herunder, og jeg ved godt, at det er en total amatørtegning, som folk vil grine af, men det er ikke pointen. Pointen er, at det var en langsom, kreativ aktivitet, som fik mig i ro, og som jeg nød. Dem har vi for få af, men den slow sommer er en god mulighed for at få flere kreative aktiviteter.

5) Giv plads til kedsomhed

Lad være med at fylde din feriekalender, men giv i stedet dig selv plads, tid og rum. Der må også meget gerne være plads til at kede dig. Tomheden kan give dig noget, en ro, måske en spirende idé, der bliver til et frø, som med tiden bliver til en smuk plante, eller bare rum til at sove længe. Det er som om, at vi helst hele tiden skal sige, at vi er aktive og i gang med alt muligt – og helst poste vores aktiviteter på de sociale medier – men det behøver vi ikke. Drop skyldfølelsen. Det er okay ikke at være i gang. Tværtimod kan det være helt utrolig godt for dig.

6) Offline – så meget som muligt

Den her er de fleste enige om, er en god idé, men den kan være svær at gennemføre. Vi siger ofte til os selv, at vi vil bruge mindre tid med vores skærme og mere tid med nærvær, dybde og gode relationer. Alligevel er det som om, at vores telefoner nærmest er klistret fast til hånden. Hele verden er kun et par tryk med fingeren væk, og vi har adgang til en uendelig (og komplet uoverskuelig) mængde information. Det er besnærende, men stressende og forvirrer mere, end det gavner. Ferien er en god lejlighed til at gøre op med dårlige, digitale vaner. Den mest effektive måde at gøre det på? Gør det så svært som muligt for dig selv at gå online. Lad telefonen blive hjemme, når du er ude, og læg den væk når du er hjemme. Sæt den og dine øvrige enheder på flytilstand eller brug en app, der kan blokere din internetadgang. Selv har jeg installeret Freedom både på min telefon og computer (jeg har ikke en iPad).

7) Shinrin-yoku – tag bad i skoven

Japanerne har et begreb, eller snarere en terapi, der hedder shinrin-yoku. Det betyder nærmest ”skovbad” – altså at tage bad under træernes kroner. Det er en af de bedste aktiviteter til en slow sommer. I takt med at vores liv er blevet hurtigere og mere digitalt, har vi mistet kontaktet med naturen. Mange har under corona genfundet glæden ved det fri, men nu hvor genåbningen finder sted, risikerer vi at falde tilbage i gamle vaner. Forskning har dokumenteret, at shinrin-yoku eller ”skovterapi” har positive effekter på vores mentale helbred, immunsystem, puls, blodtryk og stressniveau. Gå derfor en langsom tur i skoven, opdag omgivelsernes lyde og dufte, gå i bare fødder, rør ved mos og bark, se på farverne, find noget spiseligt og vælg et yndlingssted i skoven, måske et træ du sidder under i timevis. Det vil gøre dig godt.

Et mantra for en slow summer: Langsomt. Mindre. Bedre.

Sådan, her har du syv ideer til en slow sommer. Vælg dem, der passer dig bedst, og begynd (langsomt) så snart, du kan. Jeg garanterer, at de vil få din puls ned og gøre dig godt tilpas. Til sidst får du et mantra, du kan gentage for dig selv i løbet af din langsomme ferie.

Gør alting langsomt. Gør mindre af det hele. Det vil gøre din sommer bedre.

Rigtig god, slow sommer til dig og dine.


Søndagslisten

Gør som mere end 4.000 læsere og tilmeld dig Søndagslisten

* indicates required

Tak fordi du læser med. Du kan få flere ideer og perspektiver i mit populære nyhedsbrev Søndagslisten. Hver søndag morgen sender jeg dig en artikel om det enkle, det langsomme og det meningsfulde liv. Der er mere end 4.000 tilmeldte, der læser med hver uge. Du kan være med ved at tilmelde dig i boksen herover.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.