Julen. I denne uge årets korteste dage. Der er et paradoks på spil, som du kan standse op ved og reflektere over her i helligdagene.

Julen er fuld af lys. Samtidig finder den sted på årets mørkeste tid.

Måske er denne tilsyneladende modsætning endnu mere tydelig i år. Ikke bare er dagene korte, men der er også en følelse af, at det er en mørk tid. Smittetal, der slår rekorder, hjemsendte børn, nye restriktioner.

2021 har ikke været et nemt år. Det var 2020 heller ikke. For mange af os har det været svære år, der forstærker følelsen af mørke.

Måske er det derfor, at vi tænder lys i julen? For at dyrke håbet? Signalere at lyset vender tilbage? At det svære ikke varer ved?

Det er alt sammen fint, men måske kunne vi stoppe op? Blive i mørket og dvæle ved det?

Kunne vi tænke, at mørket ligefrem er smukt?

Ud af mørket

Der er noget kættersk ved tanken, ikke? Vi er så vant til at tænke, at lyset er godt og mørket ondt, men de to er ikke bare hinandens modsætninger. På mange måder er de også hinandens forudsætninger.

Forfatteren Anne Lamott giver et perspektiv i hendes tankevækkende bog Dusk, Night, Dawn: On Revival and Courage.

Mørket hjælper dig til at se lyset.

Er livet bare lys og solskinstimer, flyder tingene sammen. Vi får sværere ved at sætte tingene i perspektiv, skelne det væsentlige fra det mindre væsentlige. Det bliver vanskeligt at kende forskel på det, der blinker attraktivt, men som er overfladisk og indholdstomt, og det, der er meningsfuldt for dig selv og for andre.

På den måde hjælper mørket dig i det lange løb til at se ting klarere. Til at prioritere i dit liv.

Derfor er mørket en vigtig del af livet. Ofte får det faktisk det bedste frem i folk. Det er i kriser, i de mørke øjeblikke, vi står tættest sammen og hjælper hinanden. De sidste år med corona har været tunge, og ja, det har været et mørkt og konfliktfyldt farvand. Men samtidig har det farvand også været fuldt af positive, uselviske handlinger. Af folk, der har ladet personlige ønsker og interesser træde i baggrunden for i stedet at handle til fællesskabets bedste.

Og det er ret smukt.

Mørket er også stjerneklare nætter. Den frostkolde og klare luft, der føles sundere at indånde. Mørket er skønheden ved et længe ventet daggry.

Ind i lyset

Der er ingen solopgang, uden der først har været en nat. Lyset ser vi kun, når vi først har oplevet mørket. Det er livets gang.

Og på en eller anden måde, er det opmuntrende. Uanset om din jul er fuld af fest og glæde, eller om du befinder dig i svære øjeblikke, så er der en ting, du kan være sikker på.

Mørket varer ikke ved. Det stopper på et tidspunkt. Ligesom skyer fulde af regn driver bort og giver plads til solen, så giver mørket på et tidspunkt plads til lyset. Der er ikke noget, der er permanent.

Med dette udgangspunkt kan du give dig selv lov til at dvæle ved mørket, se det smukke i det og derfra bevæge dig ind i lyset. Det er en tilgang til tilværelsen, hvor du omfavner livets naturlige skift og harmoni. Det kan hjælpe dig til ro i urolige tider.

Lyset og mørket i 2022

Og i den her filosofiske tone lukker jeg min blog og Søndagslisten for 2021. Det blev til 52 artikler, og jeg vil gerne sige dig tak for, at du læser med. Det varmer, både i de lyse og i de mørke øjeblikke.

Jeg ved ikke ret meget, men der er to ting, jeg er temmelig sikker på.

Der kommer til at være både lys og mørke i 2022, og jeg kommer til at skrive 52 nye artikler.

Derudover ved jeg ikke, hvad der kommer til at ske, men mon ikke vi ses et sted på rejsen?

Rigtig glædelig jul og de bedste ønsker for 2022 til dig og dine.


Foto: Emilie Haut

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.