Måske har du lagt mærke til:

  • At medierne kun dækker de samme nyheder, selvom der sker mange ting i verden?
  • At influencere har en tendens til at poste billeder af nogenlunde de samme ting og steder?
  • At boligmagasinernes fotoserier af indbydende hjem ligner hinanden?
  • At karriere- og livsstilsråd stort set er ens, selvom de kommer fra forskellige platforme?
  • At modetrends hurtigt bliver generelle og promoverer den samme tøjstil?

At du møder denne type formidling er ikke nødvendigvis et problem, men det er en god anledning til at standse op og reflektere. Bliver det for ensartet? Giver det et pres, der får dig til at føle, at du bør gøre som alle andre? Bliver det sværere at være dig selv? Skal du nødvendigvis rejse samme sted hen som alle andre – både i konkret og i overført betydning?

Der er ikke en facitliste til disse spørgsmål. Dine svar vil afhænge af din personlighed, dine interesser og dine værdier. Men de er vigtige, hvis du ønsker at leve et autentisk liv.

Hvis du gerne vil gå en mere autentisk vej, er der et princip, du kan følge. Det princip, kan vi kalde for ”unfollowing”.

Unfollowing skal forstås bredt

Når vi bruger ordet unfollowing, er det i moderne sprogbrug som regel en betegnelse for den handling, hvor vi vælger at ”af-følge” en person eller virksomhed, vi har fulgt på sociale medier som Facebook, Instagram eller LinkedIn. Det kan være en meningsfuld handling, især hvis de pågældende profiler udløser negative følelser i dig som misundelse, irritation eller (selv-)utilstrækkelighed. Så giver det i det fleste tilfælde god mening at klippe snoren.

Unfollowing er dog et princip, som du kan følge i mange andre af livets sammenhænge. Det at rydde op i dine prioriteter og følge din egen vej i stedet for at følge det, alle de andre gør, kan være meget værdifuldt. Her er 10 konkrete eksempler på, hvordan du kan bruge princippet om unfollowing:

1) Variér dine informationskilder

Et godt sted at starte din unfollowing-rejse er ved at overveje dit nyhedsindtag, og hvorfra du får dine informationer. I stedet for at følge de samme profiler på sociale medier og ellers besøge DR’s og TV 2’s hjemmesider, så hent også dine nyheder fra mindre og ikke mindst udenlandske medier.

2) Lav eksperimenter med din personlige stil

Du behøver ikke at gå i det tøj, alle andre går i. Du kan bryde med de gængse modetrends og i stedet eksperimentere med din personlige stil, hvor du blander genbrugstøj med nye stykker tøj og måske endda syr noget af dit tøj selv. Det er ikke et decideret nytårsforsæt, men personligt har jeg en intention om at ramme et udtryk, der siger ”forfatter med fuldskæg fra 1970’erne”. Det er absolut ikke moderne, men jeg føler, at det er meget ”mig”, især i et år hvor der efter planen udkommer to nye bøger fra min hånd.

3) Udforsk ukendte destinationer

I stedet for at rejse til de populære turistdestinationer i ind- eller udland så prøv at rejse til mindre kendte steder. Det kan være alt fra en by i Danmark til et naturområde på den anden side af kloden. Det vil være meget mindre overfyldt og højst sandsynligt billigere, og du vil føle dig som en ægte opdagelsesrejsende.

4) Følg ikke de gængse råd om livsstil og karriere

Der er mange råd derude, og selvom de kan være udmærkede, så er de meget ens. Sæt mål, vær fokuseret og produktiv, spist groft og grønt, løb 30 minutter fem gange om ugen, køb aktier osv. Der kan være noget befriende ved i hvert fald i en periode at følge nogle helt andre råd. Selv har jeg fundet inspiration til at vende tingene på hovedet ved at følge folk som Timothy Ferriss, Seth Godin og Marie Forleo. Jeg er absolut ikke altid enig med dem, men de giver mig nye ideer.

5) Find en kreativ hobby

Vi får hele tiden at vide, at vi skal være produktive, og nej, det gavner næppe Danmarks BNP, hvis du begynder at dyrke keramik, astronomi, haiku-digtning, urbant havebrug eller at snitte træfigurer som din nye hobby, du bruger tid på hver eneste uge. Men det kan give dig virkelig meget glæde, selvom det er lidt uden for ”nummer”.

6) Bidrag til det lokale kulturmiljø

Vi hører altid om de store stjerner og koncerterne i Parken, Royal Arena eller Boxen i Herning, men uden for det store, hypede rampelys, er der i stort set i alle danske kommuner en frodig undergrund af lokal kultur og kunst. Det kan være kunstudstillinger, intimkoncerter, litteraturoplæsninger, fællesspisning og lignende. Kunstnere har virkelig dårlige vilkår i Danmark, så du kan støtte dem, bidrage til et levende, lokalt kulturmiljø og samtidig selv få en god, original kulturoplevelse. Bruce Springsteen, fodboldlandsholdet og Taylor Swift skal nok klare sig alligevel.

7) Digital faste

Intermittent fasting er et hot begreb inden for kost og sundhed for tiden. Det går ud på, at du faster 16 timer i døgnet, for eksempel fra klokken 20 til klokken 12 næste dag, og så kun spiser i det åbne ”vindue” på 8 timer. Det er ikke det dummeste sundhedsråd, og du kan lade dig inspirere af princippet og lave din egen, digitale faste. Måske kan du faste ved at være offline fra klokken 19 til klokken 9 hvert døgn?

8) Giv mainstream-mærkerne en pause

Uanset om vi taler om kædebutikkernes stangtøj eller supermarkedernes mest populære mærker i frostboksen, så er der ofte tale om industrielle, masseproducerede varer, der ikke er gode for klima, natur og miljø. Køb mindre og mere bevidst, men vælg i stedet bæredygtigt og etisk forsvarligt producerede mærker, når du køber ind. Ja, det er at ”unfollowe” dine gængse vaner, men du hjælper vores klode ved at gøre det.

9) Madlavning uden opskrift

Især her i januar, hvor mange gerne vil i gang med livsstilsændringer, florerer de samme opskrifter igen og igen. I stedet for at følge de samme opskrifter fra kogebøgerne på de danske bestsellerlister og populære madblogs, så prøv med denne gratis New Zealandske app, som jeg er vildt begejstret for, eller lav slet og ret mad uden at kigge i en opskrift, Du skal nok blive mæt alligevel.

10) Kom ud af din netværksboble

Vi har en tendens til at omgive os med ligesindede. Mennesker, der har nogenlunde samme demografiske, etniske og uddannelsesmæssige baggrund som os selv. Det er en naturlig konsekvens af det samfund, vi har indrettet, men det kan udvide dit perspektiv og horisont at bevæge dig uden for din egen netværksboble og i stedet skabe forbindelse til mennesker med helt andre baggrunde end din egen. Frivilligt arbejde i dit lokalmiljø eller at bruge en tjeneste som Meetup er to gode måder at gøre det på.

Find din egen sti

Du behøver ikke køre på den samme bredsporerede motorvej, som alle andre kører på. Du kan unfollowe, dreje af og finde den afkørsel, der er rigtig og meningsfuld for dig.

Gå din egen vej. Tag på dine egne eventyr. Vær dig selv. Vær anderledes. Dit liv bliver rigere af det.


Søndagslisten Plus

Tilmeld dig Søndagslisten Plus og få (Selv-)omsorgsbogen

Søndagslisten Plus er til dig, der gerne vil leve et enkelt, langsomt og meningsfuldt liv. I tekst, lyd og video får du en masse konkrete tips og værktøjer til slow og simple living. Du har adgang til materialet 24 timer i døgnet på alle dine enheder, så du kan dykke ned i det, når det passer dig og dit eget tempo.

Hvis du tilmelder dig i dag, får du som velkomstgave e-bogen (selv-)omsorgsbogen fuld af gode tips til, hvordan du giver dig selv kærlighed og omsorg i en svær tid. Søndagslisten Plus koster en krone om dagen betalt som et månedsabonnement.