Hvis vi kaster et kort blik på forskningen, så er der, når det gælder kreativitet, en entydig konklusion.

Kreative aktiviteter er gode for dig.

Videnskaben siger, at kreativitet hjælper dig til:

 • Bedre fysisk helbred.
 • En større følelse af lykke.
 • Et bedre mentalt helbred.
 • Styrket immunforsvar.
 • At blive klogere.

Det er ikke så tosset, vel? Desværre siger forskningsresultater også noget andet.

Som enkeltpersoner og som samfund bliver vi dårligere og dårligere til at være kreative.

Research fra William and Mary-universitetet i Virginia viser, at vores kreativitet er styrtdykket. Vi står i en kreativitetskrise. Det gør vi, fordi vi har for travlt. Fordi vi altid stikker hovedet I en skærm. Vi stimulerer ikke hjernens kreative centre. Vi giver os ikke lov til at have ”hvid tid”, hvor vi bare er til, og giver plads til, at noget nyt og overraskende kan opstå.

Det er en skam. Hvis vi vil opleve de gode ting, kreativiteten gør for os, er det på tide at genopdage den.

Fra politikere, til ledere på arbejdspladser og til hver enkelt af os er der en opgave. Vi skal være kreative igen. Det handler ikke om, hvorvidt du tegner, skriver, starter en virksomhed, laver et gør-det-selv-projekt eller spiller teater. I stedet er det et spørgsmål om, at du – uanset hvad du laver – stimulerer din kreative muskel igen, så du kan opleve de gode ting, der opstår, når du udfolder dig kreativt.

Men hvordan kommer du i gang? Hvordan genfinder du noget, der er tabt? I dag får du tre enkle tips til at skrue op for din kreativitet.

1) Gør din kreative vane til et ritual

Der er dem, der har den forestilling, at kreativitet kommer, når der slår et lyn af guddommelig inspiration ned i hjernen. Sådan er det ikke. Kreativiteten kommer, når du har struktur og rytme.

Derfor er det første, du skal gøre at sørge for, at din kreative vane bliver til et ritual. Gør det dagligt og helst på samme tidspunkt af døgnet, så det bliver naturligt. Sørg dernæst for at du gør det til noget, der er hyggeligt og rart. Som du godt kan lide, som du ser frem til, og som er meget sjovere end endnu et afsnit af en serie på Netflix.

Sid i din bedste stol, stå ved dit bedste vindue. Lyt til din bedste musik, drik din bedste kop kaffe eller dit bedste glas portvin. Gør det, der skal til for, at du nyder det, og dit kreative ritual bliver så god en stund, at du slet ikke kan undvære den.

2) Start så småt som muligt

Store ambitioner kan være en kreativitetsdræber. Der er ikke noget forkert i at sigte efter himlen, men hvis du kun vender blikket mod noget fjernt i horisonten, mister du det, der er lige foran dig, af syne. Vejen bliver for lang, rejsen for mørk. Gør det modsatte. Start småt, byg momentum der får din kreative snebold til at rulle.

 • Drømmer du om at skrive en roman? Start med 10 linjer.
 • Drømmer du om at forvandle din bolig? Start med en enkelt skuffe.
 • Drømmer du om at starte en succesfuld webshop? Sælg én ting for 10 kroner til én person.
 • Drømmer du om at åbne et galleri med dine billeder? Start med at lave en skitse i en notesbog.
 • Drømmer du om en ny og kreativ karriere? Brug 10 minutter hver morgen på at lære noget nyt.

Har du først et ritual, og starter du så småt, at du ikke kan undgå at få succes, så er du godt på vej.

3) Fokus på den kreative aktivitet – ikke på målet

Det sidste tip tager også afsæt i at lægge ambitionerne til side. Lad være med at tænke på, at din kreative vane skal føre til succes, berømmelse og rigdom. Lad de ting være biprodukter af din gode vane. De kommer, hvis de kommer, og hvis de ikke gør, så er det også fint.

Fordyb dig i din kreative aktivitet. Nyd den. Lad aktiviteten og glæden ved den være formålet i sig selv. Tænk ikke på, hvad din kreative aktivitet kan eller skal føre til. Udfør den, fordi du elsker at udføre den. Det er mere end nok.

Ideer til kreative gøremål

Måske tænker du, at det lyder meget godt, men du har svært ved at ”finde på”? Måske er du i tvivl om, hvilke kreative gøremål, du skal kaste dig ud i?

Det er helt normalt, især hvis den kreative muskel er blevet utrænet med årene. I så fald kan du få en masse inspiration og konkrete ideer i denne artikel. Det er bare med at gå i gang.


Sommerlæsning: Få fire e-bøger og spar 275 kroner

 • Vil du have praktiske tips til et langsommere, enklere og mere fleksibelt liv?
 • Kan du godt lide at spare mange penge?

Så er e-bogspakken skabt til dig ????.

For første gang nogensinde har jeg samlet mine fire mest populære e-bøger i én pakke. Du får:

 • 100 ideer til simple living.
 • 100 ideer til mikroeventyr.
 • Søndagslisten 2021 52 artikler om det enkle, det langsomme og det meningsfulde liv.
 • 7 lektioner til dig, der drømmer om at sige dit job op.

Normalprisen for de fire bøger er 370 kroner, men som et særligt sommertilbud kan du få alle fire for blot 95 kroner. Du finder tilbuddet lige her.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.