Den amerikanske psykolog og forfatter Rick Hanson har i flere af sine bøger og i sin podcast en interessant vinkel på stress.

Han taler om noget, han kalder for den pink zone.

Én ting er, at når der sker store omvæltninger eller katastrofer i vores liv. Det kan give stress, og det kan være meget svært, men det er også meget synligt og nemt at være opmærksom på. I mange tilfælde er der også tale om kortsigtet stress.

En anden ting er alle de små ting i hverdagen, der presser os, men som vi ikke er videre opmærksomme på. Det er dem, der over tid slider os ned og giver langvarig stress. Mange af os tænker måske ”det er sådan livet er” – en travl hverdag med mange små forhindringer og krav om at præstere også i det små. I virkeligheden er det moderne liv kendetegnet ved, at vi nærmest permanent befinder os i en tilstand af lav til moderat stress.

Det er den tilstand, Rick Hanson kalder den pink zone, og den er farligere, end vi tror.

Den lave til moderate stress hober sig op i vores krop, indtil den får alvorlige konsekvenser for vores fysiske og psykiske helbred. Vi så at sige akkumulerer stress. Vi lægger ikke mærke til det, men over tid er det farligt. Det ender med sygemeldinger og udbrændthed.

Sådan går du fra den pink zone til en grøn zone

Det er åbenlyst, at ingen af os ønsker at befinde os i den røde zone, hvor vi oplever kraftig og akut stress, men det bliver mere uklart, når vi tager permanent ophold i den pink zone. Det er en zone, vi skal ud af, hvis vi vil leve et liv, der også på lang sigt er balanceret. Vi skal med andre ord bevæge os fra den pink zone til en grøn zone, hvor vi oplever ro og meningsfuldhed.

Med henvisning til forskning har Rick Hanson en række gode og enkle forslag til at komme ud af den pink zone.

  • Søge meningsfulde fællesskaber og bruge mere tid på dem:
  • Stille sig selv spørgsmålet: Behøver jeg at gøre det her?
  • Bevægelse.
  • Spørge sig selv: Behøver jeg at bekymre om eller hidse mig op over den her sag?
  • Tilbringe tid i naturen.
  • Række ud til andre når man har det svært.
  • Holde fri.
  • Spise god og sund mad.
  • Overveje: Gør jeg det det her, fordi jeg virkelig har lyst til det, eller fordi andre forventer det af mig?
  • Dyrke en hobby sammen med andre.
  • Vælg en alternativ rute til arbejdet, der er mindre stressende, også selv om den tager lidt længere tid.

Det er nogle enkle forslag, som der ikke er så meget raketvidenskab over at kaste sig ud i. Det er ikke, fordi den enkelte dag, hvor du gør et par af disse ting vil revolutionere dit liv, men over tid, kan de gøre en stor og positiv forskel.

Vælg det lange perspektiv

At være opmærksom på om du befinder dig i den pink zone, er at anlægge et langtidsperspektiv på din tilværelse og på dit mentale helbred. Rick Hanson understreger, at stress er normalt, og det er noget, vi alle oplever. Der er ikke nogen grund til at gå panik over en dag eller to i den pink zone, men hvis alle dine dage bærer præg af de små stressorer, du ikke altid lægger mærke til, så er det tid til at standse op.

Sådan en lille standsning kan være meget værdifuld. Den kan få dig til at prøve et par af forslagene herover. Du kan begynde i dag og indlede din rejse væk fra den pink zone.


Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening

Her er en lettilgængelig håndbog til dig, der vil leve langsomt og enkelt. Du får en introduktion til den verdensomspændende langsombevægelse og et væld af praktiske tips til slow living. Bogen kan lånes både som e-bog og lydbog.

Slow living bog
Livseksperimenter

Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv

Denne bog giver dig motivation og praktiske tips til at gå en anden vej i tilværelsen. Dermed får du inspiration til at begynde igen og leve et liv med mening, kreativitet og balance.