I en tid hvor COVID-19 sætter sit præg på hverdagen, kommer man hurtigt til at gå med en følelse af at have mistet kontrollen. At man er suget ind i en malstrøm af udefrakommende påvirkninger, der gør livet dårligere, end det behøver at være.

Det er ikke så fedt. Vi kan alle sammen godt lide at være i kontrol. At have indflydelse og beslutningskraft i livet. Det giver selvtillid, ro, en følelse af overskud, der også kan bruges til at hjælpe andre. Der er meget godt at sige om at være i kontrol.

Problemet er åbenlyst: Uanset hvor meget vi hopper og danser, hvor hurtigt vi løber eller hvor højt vi springer, så kan vi ikke kontrollere alting. Det er corona-pandemien et skoleeksempel på.

Hvad gør vi så? Hvordan genvinder vi følelsen af kontrol og overblik i ukontrollable tider? Det får du et bud på i dagens artikel.

Det starter med accept

Du kan ikke styre en flagermus, der flyver ind på et marked i Kina, bider i noget kød og derved kommer til at smitte mennesker, der spiser kødet, og som siden kommer til at smitte andre. Du kan heller ikke styre frostgraderne udenfor, eller hvad de siger i fjernsynet.

Der er kun to ting, du kan gøre.

For det første kan du acceptere, at det ikke er alt, du kan kontrollere.

For det andet kan du beslutte, hvordan du møder de ting og begivenheder, du ikke kan kontrollere.

Dette skift i fokus er helt afgørende. Det er en stoisk måde at gå til livet på, og den hjælper dig til at rette din opmærksomhed på det, du faktisk kan påvirke i dit liv frem for det, du ikke kan påvirke. Gør du det, finder du af, at der er så meget, du kan kontrollere og påvirke positivt hver eneste dag. Det er det, du skal tage afsæt i, hvis du vil genvinde kontrollen.

Giv din selvfortælling et faktatjek

I tider med udfordringer og negativ påvirkning udefra, har vi en tendens til at blive hårde ved os selv. Vi synes alting er umuligt, at lige meget hvad vi gør, så fører det ikke nogen steder hen. At vi ikke er gode nok, ikke har kompetencer og evner til at få succes.

I så fald er det tid til at give selvfortællingen et faktatjek.

Jeg lavede øvelsen forleden. På den ene side kan jeg sige: Jeg er netop fyldt 46 og dermed i den videnskabeligt bevist mest deprimerende livsfase, jeg er isoleret, har grimt coronahår, i kreativt dødvande, og der er for mange kilo på ølmaven.

På den anden side kan jeg faktuelt sige: Jeg har to dejlige børn, en vidunderlig hustru, et hyggeligt hjem, gode venner som jeg er vildt taknemmelig for, har skrevet otte bøger, som folk har taget godt imod, Søndagslisten er vokset til 3.000 abonnenter og to gange om dagen går jeg tur på Kalvebod Fælled.

Begge sider er en selvfortælling. Den anden er faktuelt korrekt, og den er unægtelig mere opmuntrende end den første. Den giver også en følelse af kontrol. Du kan gøre det samme – giv din selvfortælling et positivt faktatjek. En positiv livsfortælling gør nemlig en enorm forskel for dig.

Overvej, hvor du er arbejdsmæssigt

Når du er et sted, hvor du føler, du har mistet kontrollen, kan det hænge sammen med dit arbejdsliv. Måske er det præget af travlhed, af rutineopgaver eller af vilkår, hvor andre sætter rammerne og tager kontrollen over dig.

Har du det sådan, er det sundt at reflektere over, om du er det rette sted arbejdsmæssigt. Måske er det tid til en ny retning? Det kan være på dit nuværende arbejde, eller måske skal du starte på noget helt nyt?

For år tilbage havde jeg selv disse refleksioner, og de førte til, at jeg sagde mit job op og startede som selvstændig. Det er ikke for alle (og det er helt fint), men savner du kontrol over livet, giver det god mening, at du overvejer, om en ny kurs i arbejdslivet kan give dig kontrollen tilbage.

Adressér finansiel stress

Den her er selvfølgelig ikke for alle, men for nogle, herunder mig selv, kan det være vigtigt. Er din hverdag præget af bekymringer om privatøkonomien, så fører det hurtigt til tab af kontrol. Man bliver afhængig af den næste måneds indtægt, huslejen skal betales, og det er svært at bryde fri.

Det er en vanskelig situation, men hvis du føler, du har tabt kontrollen, er den finansielle stress vigtig at adressere. Der er ikke noget nemt ved det, og som så meget andet i livet kræver det tålmodighed. Men hvis det lykkes, er det virkelig noget, der kan styrke din følelse af at få kontrollen tilbage.

Grundlæggende er der to måder, du kan styrke din økonomi på. Du kan tjene flere penge, eller du kan bruge færre penge. Begge dele er fint, og begge dele er vigtige. Personligt er det min erfaring, at det sidste, at skære ned på omkostningerne, er det, du hurtigst kan se resultater af. Du kan lade dig inspirere af principperne i minimalistisk privatøkonomi og komme godt i gang.

Det er okay at vokse fra giftige relationer

Kender du det her med, at der er mennesker, der dominerer, relationer der slider og personer, der dræner dig?

Mennesker er ikke onde, men der er bare nogen, der er et bedre match for dig end andre. Måske føjede de værdi og mening til dit liv på et tidspunkt, men som tiden er gået, er relationen blevet giftig. Du kan ikke længere kontrollere den, og den påvirker dig negativt.

Det er ikke den ene eller den andens skyld. Det er livet, der går, mennesker og relationer udvikler sig. Men det er vigtigt at acceptere og erkende det. Giv slip på de giftige relationer. Tag kontrollen tilbage og kom videre.

Find dine go-to-guys

Når du har sluppet de mennesker, der dræner dig, så tag en beslutning, som du selv kontrollerer, om hvilke mennesker, du gerne vil bruge mere tid sammen med. Det er dem, vi kalder dine go-to-guys.

Det er dem, du aktivt vælger til, og som fylder dig med inspiration, glæde og varme. Lav aftaler med dem, fysisk eller online, og giv dem lige så meget, som de giver dig – og gerne en smule mere. Det kontrollerer du selv, og du bliver med garanti gladere af det.

Den daglige vane, der giver dig energi

Ja, der er meget, du ikke kan kontrollere, men der er også stensikkert ting, som du kan kontrollere.

En af dem er at beslutte dig for én ting, som du gør hver dag. En daglig vane, som du selv kontrollerer, og som er meningsfuld for dig. Det kan være en mikrovane eller en lidt større ting, som du finder glæde ved at give dig i kast med.

Husk, at dine vaner ikke er mejslet i sten. Du kan skifte ud i dem undervejs i tilværelsen, og det er noget, du selv kontrollerer. For tiden er min vigtigste vane, at jeg uanset vind og vejr går en tur hver morgen og hver aften, men i andre perioder kan det være en anden vane, for eksempel at skrive i en taknemmelighedsdagbog hver aften. Vælg det, der føles rigtigst for dig.

Du kan få kontrollen tilbage

Der er et vigtigt budskab i denne artikel.

Accepterer du først, at der er ting, du kan påvirke, og ting, som du ikke kan påvirke, har du muligheden for at genvinde kontrollen på en lang række områder i dit liv.

Jeg tror en god strategi er at vælge et område ad gangen og starte der. Måske er det dit arbejdsliv, din selvfortælling eller noget tredje, du vil starte med. Vælg et af områderne, gerne det hvor du hurtigst kan se et konkret resultat, og begynd allerede i dag. Så er du godt på vej til at få kontrollen tilbage.


Foto: Emilie Haut.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.