Det er en kold tid, som vi lever i. Helt bogstaveligt. At se og læse nyheder for tiden giver kulde langt ind i sjælen, og uden for vælter sneen ned på den der sjappede, mørkegrå måde, der ikke kan undgå at fremkalde vinterdepression hos selv det mest livsglade og positive menneske.

Hvornår var solen fremme sidst? Jeg husker det ikke. Vinden er i nord og frosten gået i jorden. Man har mest lyst til at gå i hi med 5-6 Star Wars-film eller tre sæsoner af Homeland, men for de fleste af os er der den besværlige detalje, der hedder ”hverdagen.” Vinterdepression eller ej, vi står op, smører madpakker, arbejder, kæmper videre.

Februar er lig med vinterdepression

Det er meget populært at skælde ud på november. Strengt taget er det også en forfærdelig måned, udødeliggjort af Henrik Nordbrandts digt om at året har 16 måneder; januar, februar, marts, april, maj, juni, juli, august, september, oktober, november, november, november, november og december.

Imidlertid har jeg altid syntes februar er langt værre. I februar har vinteren og dens mørke allerede varet længe, men der er endnu langt til det egentlige forår, der hvor man kan lyne sin jakke op, sidde udenfor og mærke solen i sit ansigt, hvor man en aften cykler hjem gennem byen og opdager, at det ikke længere er nødvendigt at have handsker på.

Februar er bare kold og mørk. Der sker ikke nogen interessante ting, man lider stadig under, at man brugte for mange penge før jul, og de reserver man tankede i sommers er for længst brugt op. Februar er altid tid for en god, tung vinterdepression.

Spørgsmålet er så, om man kan gøre noget ved det? Om den vinterdepression er en, man kan få til at forsvinde? Ærlig talt, så er det jo februar, så oddsene for det, er ikke de bedste, men man kan jo prøve med disse strategier.

Rejs væk

Har du på nogen måde tid og penge, så er det bare med at komme afsted. Så langt væk som muligt så lang tid som muligt. I februar er klimaet bedre end i Danmark stort set alle andre steder i verden, men gå efter noget, hvor du kan få lys og varme.

Stil ingen krav

I februar skal vi være gode ved os selv. Der er så mange steder, hvor vi får at vide eller kan læse, at vi skal udvikle og forbedre os selv. Det pres skal vi ikke ligge under for. Slap af ved at droppe alle krav til tilværelsen og ikke mindst til dig selv.

Gennemfør et kreativt projekt

Noget af det, vi faktisk får det bedre af, er, når vi udfolder os kreativt. Som børn er vi kreative, men efterhånden som vi bliver ældre slappes den kreative muskel. Det er en skam. Byg derfor en reol, mal en akvarel, skriv en novelle, tag lektioner i sang eller klaverspil. Det vil gøre februar lidt lysere og din vinterdepression mindre tung. I en særlig slem november for et par år siden skrev jeg et haiku-digt hver morgen og postede det på Facebook. Jeg kan ikke forklare hvorfor, men jeg fik det bedre af det. Det ville også have virket i februar. Du kan gøre noget lignende, og du behøver ikke at poste det på de sociale medier.

Spis og drik varme ting

En god suppe på gulerødder og søde kartofler, som du har blendet lind. Varm kakao. Kogt vand med citroner, frisk ingefær og honning. En romtoddy til din forkølelse. Simremad, der har stået i en gryde en hel lørdag. Først og fremmest spandevis af knaldsort kaffe. Det hjælper alt sammen.

Planlæg din sommerferie

I en tid med vinterdepression er det godt at have noget at se frem til, og mange flybilletter er billigere, når de bestilles i god tid. Februar er derfor en god måned til at planlægge og bestille sommerferien. I det mindste kan man sige til sig selv, at den smerte februar forvolder, ikke varer ved, at det bliver sommer en nat. Det hjælper.

Læs skønlitteratur

Det er fristende at begrave sig under en dyne og lade sig underholde af Youtube, Netflix og Facebook. Kan man gennemføre det hele februar, er det heller ikke den dårligste strategi for at klare sig igennem sin vinterdepression. Men den type medier er lidt som at spise chips – det er tomme kalorier, der tilfredsstiller os i øjeblikket, men sjældent giver varig glæde. Det gør skønlitteratur derimod – især hvis vi under os selv at læse den mere udfordrende slags. Den gør os klogere, giver os nye perspektiver og minder os om, at verden er større end Danmark i februar. Som februarlæsning vil jeg til hver en tid anbefale denne roman, som både er sær, lang og vildt fascinerende.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.