Måske kender du udtrykket stoisk ro? Det lyder meget godt, ikke? At man kan komme til at føle mere ro, stå fast, når tilværelsens storme blæser os omkuld. I en travl tid som vores, hvor der er nok at blive frustreret, ked af det eller stresset over, kan man godt bruge noget ro, et læhegn i vinden. Her er det, at den stoiske filosofi kommer ind i billedet.

Men hvad går det egentlig ud på? Hvad er stoicisme, og hvordan kan vi lade os inspirere af den i en travl og hektisk hverdag? Hvordan kommer vi til at leve et stoisk liv, og hvordan kan det overhovedet være relevant i 2020? For mit eget vedkommende kan jeg sige, at det er helt vildt relevant. Det er den filosofiske retning, som har betydet mest for mig, og som jeg forsøger at navigere efter i dagligdagen. Den er et kompas, der har hjulpet mig til at rejse fra at være lønmodtager til at blive forfatter og selvstændig, og – mere vigtigt – til at holde mig oprejst, når jorden begynder at skride under mig. Og det gør den fra tid til anden, for os alle sammen. Jeg tror ikke på det smertefri liv, og stoicismen har været en væsentlig del af denne erkendelse.

Et stoisk liv er at skille følelser og fornuft

Groft sagt handler stoicismen, der er en filosofi fra antikken, om at adskille følelser og fornuft. At vi bør træffe vores valg ud fra fornuften og ikke lade os styre af følelsesmæssig involvering. Er man den perfekte stoiker, er man ikke påvirket af modgang. Lige meget, hvad der sker, bevarer man sit overblik, udstråler fasthed og ændrer ikke sin opførsel. Det er altså godt at kunne – fx når chefen siger noget vås til MUS-samtalen eller når man er midt i et skænderi over opvasken derhjemme.

Det handler altså om at adskille det, vi kan påvirke fra det, vi ikke kan påvirke.

At leve et stoisk liv er ikke at downloade en app, der gør dig mere produktiv. Det er ikke at tage 20 armbøjninger hver morgen eller begynde at spise palæo. Der er så mange af den slags råd derude. De lover os et bedre, smukkere eller rigere liv, men det er ikke altid, at det går sådan i virkeligheden. Måske mangler vi noget mere grundlæggende at styre efter. Man kan kalde det for principper, erkendelser eller læresætninger. Om vi kalder det det ene eller det andet, er ikke så vigtigt, men de her 5 små sætninger, er en god rettesnor.

1) Fornuften er udgangspunktet.

Undlad at tage store beslutninger, når du er ophidset og i dine følelsers vold. Naturen er styret efter rationelle principper. Lad dit liv blive styret efter det samme.  

2) Følelserne er inde i dig selv.

Påvirkninger kan komme udefra. Noget din chef har sagt, manglende anerkendelse fra din partner, en idiotisk politiker, regnvejret, køen i morgentrafikken. Det kan gøre os sure, vrede eller kede af det. Det, der er kernen, er, hvordan vi reagerer inde i os selv. Medtrafikanten, der ikke overholder sin vigepligt, kan meget vel være et fjols, men det er ikke ham, der gør os vrede. Det gør vi selv. Følelsen vrede er inde i os selv, og vi kan anerkende, at den er der, at den kommer indefra, og vi kan lade den passere. Jo mere, vi er opmærksomme på, at følelser er noget, vi bærer inde i os selv, jo bedre kan vi kontrollere dem og finde ro.

3) Acceptér, at der er vilkår, der giver dig smerte.

Nej, livet er ikke altid nemt. Af og til er det lort. Et menneske, du holder af, bliver syg. Dit yndlingshold taber en vigtig kamp. Måske får du selv en diagnose. Måske er der en ny overenskomst, du synes er håbløs. Det giver smerte, men det er også vilkår, vi ikke altid kan ændre. Det hjælper at se disse ting som vilkår, lige som solen der står op hver morgen og duggen, der falder hver aften på engen ude i naturen.

4) Der er også et liv efter, at du har begået fejl.

Vi begår alle sammen fejl. Det kan ikke undgås, men vi skal også videre. Rejse os, når vi er faldet. Det kan faktisk lade sig gøre, og vi kan blive klogere af fejlene og af vores nederlag. Vi kan lære af dem og se dem som en del af vores liv.

5) Husk at tid er din vigtigste ressource. Livet er forgængeligt.

Se billedet med citatet af den romerske stoiker Seneca herover. Det er 2000 år siden, men han havde fuldstændig ret. Livet handler ikke om, at vi skal blive rige og berømte. Det handler om, hvad vi skal stille op med den tid, vi har til rådighed.

Et stoisk liv i hverdagen

Vil du have en god og overskuelig introduktion til, hvordan du kan implementere stoicisme i din dagligdag, giver denne wikihow en god og overskuelig introduktion. Du kan også få syv konkrete forslag til stoiske vaner lige her.

Der er også mange, især engelsksprogede sider, på nettet som giver dig eksempler på, hvordan du kan leve et stoisk liv, og som du hurtigt kan google dig frem til. Endnu mere inspirerende er det dog, at læse stoikerne selv. Et godt sted at starte er med Seneca og hans tanker om livets korthed. Det er ikke lige en jumbo-bog at læse, men taget lidt ad gangen er det perspektivrige og udbytterige tekster, der giver dig tankegods til mange dage.

Bliver det for tungt?

Et spørgsmål, du måske står tilbage med, er om tilværelsen ikke kan blive kedelig med al denne fornuft? Mister man det spontane, svinkeærinderne, der gør livet interessant og uforudsigeligt? Det er en god overvejelse, men min erfaring er, at netop det, at man har et kompas som dette at navigere efter, kan være en frigørelse. Hvis du ved at leve dit liv efter stoiske principper finder ro til at håndtere smerte og modgang, bliver det også en frisættelse på andre punkter.

Det er som at løfte en tung rygsæk af skuldrene. Du kommer i højere grad til at bruge din tid på det, som du oplever som meningsfuldt. Det gør dig ikke til millionær eller rockstjerne, men det er heller ikke det, det handler om. Det handler ikke om at blive rig, men om at leve et rigt liv. Det kan de stoiske principper, og de fem små skridt herover hjælpe dig med.

Vil du have flere perspektiver på stoicismen, og ønsker du 7 helt konkrete forslag til, hvordan du kan leve stoisk i en dansk hverdag i 2023, så kan du starte med denne artikel.


Lån gratis e-bøger og lydbøger på eReolen

Slow living – sænk tempoet og lev et liv med mening

Her er en lettilgængelig håndbog til dig, der vil leve langsomt og enkelt. Du får en introduktion til den verdensomspændende langsombevægelse og et væld af praktiske tips til slow living. Bogen kan lånes både som e-bog og lydbog.

Slow living bog
Livseksperimenter

Livseksperimenter – en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv

Denne bog giver dig motivation og praktiske tips til at gå en anden vej i tilværelsen. Dermed får du inspiration til at begynde igen og leve et liv med mening, kreativitet og balance.

Søndagslisten

Bliv mindet om at leve det enkle og mere meningsfulde liv, hver søndag.